Naslovna > Caterpillar > Snaga i um u jednom pakovanju

Privredne mašine - Caterpillar 730 zglobni kamion

Snaga i um u jednom pakovanju

Cat 730 isproban je i pouzdan zglobni damper kapaciteta prevoženja 17,5 kubnih metara ili 31 tone tereta. Cat 730 nudi vrlo visoku produktivnost svojim kupcima, a tu su i neki od nasavremenijih dijagnostičkih sistema, koji značajno olakšavaju rad sa kamionom...

 

Caterpillar 730 nudi ponajbolje performanse u svojoj klasi, a ovi zglobni damperi konstantno se usavršavaju i poboljšavaju, poput modela 730 C2 koji je dobio potpuno novu kabinu. Osobine poput naprednog sistema protiv proklizavanja i sistema potpomognute kontrole dizanja čine ovu mašinu izuzetno produktivnom i sveukupno gledano promovišu je u jednu od najboljih u klasi. Svi Caterpillarovi motori usklađeni su sa strogim pravilima o kontroli izduvnih gasova Stage II i Stage IIIA, te opremljeni efikasnim komponentama za kontrolu izduvnih gasova. Novorazvijene tehnologije omogućavaju motorima vrlo visoke performanse. Njihove odlike su pouzdanost, zajednički dijelovi u cijeloj klasi mašina, manji troškovi održavanja, minimalni uticaj kontrole emisije na performanse, duži servisni interval, odlična iskoristivost i štedljivost. Napredni MEUI-C sistem ubrizgavanja goriva poboljšava odgovor motora na komandu operatera i u isto vrijeme smanjuju izbačenu čađ.

 

 

Prenos

Cat CX31 prenosna kutija sa šest stepeni prenosa za kretanje naprijed i jednim za kretanje unazad opremljena je APECS (Advanced Productivity Electronic Control Strategy) i ECPC (Electronic Clutch Pressure Control) sistemima koji omogućavaju nesmetano mijenjanje brzina i poboljšano ubrzanje. Caterpillar 730 opremljen je pretvaračem okretnog momenta koji omogućava bolji prenos snage na podlogu kada damper vozi po terenu. Sistem se automatski uključuje po potrebi. Sistem promjene stepeni prenosa prilagođava se uslovima kretanja mašine. Sistem održavanja brzine precizan je do 1 km/h.

 

Automatske karakteristike

 

Advanced Automatic Traction Control (AATC)

Napredni automatski sistem protiv proklizavanja potpuno je automatizovan, što znači da vozač uopšte ne mora voditi računa o ovom sistemu. Senzori prate motor, točkove, brzinu i uključuju sistem po potrebi. Sistem omogućava nesmetanu i efikasnu vožnju po terenu što bitno ubrzava posao. Osim brže obavljenog posla, ovaj sistem će čuvati gume od habanja, optimalno upravljati mašinom i produžiti njen vijek trajanja.

 

Automatic Retarder Control (ARC)

Automatsko usporavanje čuva motor od prenaprezanja, čuva cijelu mašinu od potencijalnih nesreća, a može se prebaciti u ručno upravljanje ukoliko vozač procijeni da može upravljati bolje od automatskog sistema.

 

Assisted Dumping System

Nagib teretnog prostora pri izbacivanju tereta Cat 730 određuje sam pomoću sistema za pomoć pri izbacivanju tereta. Odabirom automatskog izbacivanja mašina će uključiti kočnice, izbaciti motor iz brzine i prebaciti motor u rad optimalan za izbacivanje.

 

Hill Assist

Sistem omogućava automatsko držanje zaustavljene mašine na nagnutom terenu bez potrebe da operater mora koristiti kočnicu.

 

Waiting brake

Sistem automatskog uključivanja kočnice kad motor nije u brzini. Omogućava poboljšanu kontrolu nad mašinom tokom utovara ili izbacivanja tereta.

 

Jednostavno upravljanje

Nova kabina Cata 730 dizajnirana je da maksimizuje udobnost operatera i poveća njegovu produktivnost, odnosno da pojednostavi upravljanje damperom. Upravljačka palica za promjenu stepena prenosa ima i kontrole za izbacivanje tereta. Na taj način operater na jednom mjestu priprema mašinu za utovar/istovar i izbacuje teret. Pripreme za utovar/istovar mogu se automatizovati. Upravljačka ploča napravljena je po uzoru na automobile čime je pojednostavljena ergonomija, ali uz zadržavanje Caterpillarove čvrstoće i robusnosti. Kompletna rasvjeta upravljačke ploče je LED. Ekran osjetljiv na dodir služi motrenju parametara rada mašine i namještanju istih. Kabina je prostrana i u nju stanu dvije osobe. Dodatno sjedište je pored i malo iza vozača. Oba člana posade imaju držač šolje i prostor za odlaganje stvari. Glavno sjedište je na vazdušnim amortizerima što bitno povećava udobnost operatera. Sistem automatske klimatizacije održava temperaturu u bilo kakvim uslovima i drži kabinu čistom od prašine. Maksimalan nivo buke u kabini iznosi 72 db.

 

 

 

 

 

 

 

Vješanje i kočnice

 

Sve tri osovine Cata 730 su A oblika s bočnim veznim osovinama što bitno povećava stabilnost mašine. Sistem je dizajniran da maksimizuje udobnost operatera pri vožnji po grubom terenu, ali i da smanji udare na mašinu produžujući njegov vijek trajanja. Po prvi put je na ovom damperu postavljen sistem takozvanih mokrih kočnica. Kočioni diskovi i kočnice zatvoreni su u kućište i potopljeni u ulje. Ovakva konstrukcija sprečava da prljavština iz okoline ošteti i ometa kočioni sistem, što bitno povećava njegovu pouzdanost i trajnost.

 

 

 

Integrisane tehnologije

 

LINK

Bežična veza opreme i sjedišta kompanije omogućava bolji nadzor i upravljanje mašinama. LINK omogućava upravljačima da prate radne sate, potrošnju goriva, potencijalne kvarove i produktivnost mašine.

 

PAYLOAD

Sistem omogućava automatsko vaganje tereta u teretnom prostoru pa operater tačno zna koliko je utovareno na mašinu. Poseban sistem svjetala na sve četiri strane mašine signalizira utovarivaču kada je damper natovaren. Sistem vodi statistiku o prevozu tereta. Podaci sistema PAYLOAD mogu se putem sistema LINK pokazivati upravljačima na udaljenoj tački nadzora.

 

Cat Detect + Stability Assist

Sistem brine o stabilnosti mašine prilikom izbacivanja tereta. Prati se nagib terena, mašine, teretnog prostora i signalizira operateru ukoliko je tokom rada stabilnost ugrožena.

 

Održavanje

Tačke održavanja dampera smještene su da maksimalno skrate vrijeme potrebno za redovno održavanje mašine. Neki spojevi su podmazani trajno dok je za druge dostupna opcija doplate automatskog podmazivanja. U odnosu na prethodne modele produžen je interval redovnih servisa. Caterpillar je poznat po svojoj servisnoj podršci koja stoji iza kupaca širom svijeta.

Datum objave: 15/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook