Naslovna > Automobili > Audi > RS6 > Snagator u tijelu karavana

Audi RS6 Avant

Snagator u tijelu karavana

Mada od 0 do 100 km/h RS6 stiže za samo 3,9 sekundi, on još uvijek nudi jedan od najraskošnijih prtljažnika u klasi...

Treća generacija Audi RS6 Avanta je pred nama. Elegantni Audijev karavan, koji se protegao na 4,979 mm dužine skockan je u RS stilu, sa velikim usisnicima vazduha, mnoštvom aluminijumskih ukrasa, saćastom maskom hladnjaka, zadnjim spojlerom i difuzorom, te dvostrukim hromiranim završecima izduvnog sistema.

 

Kako bi bio spreman za najveće dinamičke izazove, RS6 Avant je obuven u standardne 20-inčne aluminijumske naplatke, a po želji vlasnika njegova obuća može biti i broj veća, 21-inčna. Mirisi luksuza i sportskog duha prepliću se u čitavom enterijeru, koji sa Audijevih polica donosi najkvalitetnije materijale. Samo jedan pogled na kožom i alkantrom presvučena sjedišta, dovoljan je da se stekne utisak o karakteru Audijevog sportskog karavana, u koji mogu udobno da se smjeste četiri osobe.

 

Osjećaj ekskluzivnosti naglašen je i skupocjenim karbonskim umecima, koji su kombinovani sa obiljem aluminijuma. Posebnu pažnju zaslužuje i podrezani sportski upravljač, dok je ponuđena oprema veoma bogata. Kao interesantniji detalji izdvajaju se MMI informacioni sistem, head-up displej  i Bang & Olufsen audio sistem sa 15 zvučnika. Više od opreme i tehnoloških čuda, ljubitelje RS modela interesuje pogonski agregat. Kompaktni 4.0-litarski V8 bi-turbo benzinac, koji mijenja dosadašni 5.0 V10 (580 KS, 650 Nm),, može se pohvaliti sa 560 KS i 700 Nm obrtnog momenta, dostupnog u rasponu od 1750 do 5500 obrtaja.

 

Za prenos snage do svih točkova, zadužena je sinergija osmostepenog automatskog mjenjača i Quattro pogona. U ovako motorizovanom RS6 Avantu do brzine od 100 km/h iz mjesta potrebno je 3,9 sekundi, što je samo 0,2 sekunde sporije od ubrzanja čistokrvnog sportskog dvosjeda, Lamborghini Gallarda LP560-4. Maksimalna brzina elektronski je limitirana na 250 km/h, ali se može povećati na 280, odnosno na 305 km/h, kroz dva opciona paketa Dynamic i Dynamic plus.

 

Sigurnost zaustavljanja garantuju moćan kočioni sistem sa 4 samoventilirajuća diska i šestoklipnim kočionim kliještima, te prilagodljivo vazdušno vješanje sa 20 mm nižom podnicom, u odnosu na standardni model. Kome to nije dovoljno, sa liste opcija može poručiti karbon-keramičke kočnice i sportsko vješanje sa čeličnim oprugama i prilagodljivim amortizerima. Od elektronskih poslastica izdvajamo DRC i ESP sisteme, s napomenom da se ovaj drugi može u potpunosti isključiti.

 

I na kraju, treba reći da je osnovni kapacitet prtljažnika Audija RS6 Avant 565 litara, a maksimalni 1.680 litara. Da je riječ o veoma posebnom karavanu, potvrđuje i njegova početna cijena od 107.900 eura, koliko RS6 košta na njemačkom tržištu.  

Datum objave: 15/06/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook