Naslovna > Automobili > BMW > X8 > Snažan, snažniji – BMW X8 M

BMW X8

Snažan, snažniji – BMW X8 M

BMW će svoju SUV liniju okruniti vrhunskim modelom X8 koji će sa svojom hibridnom M verzijom biti najsnažniji serijski model ovog bavarskog proizvođača...

Zvanična prezentacija ovog SUV modela se očekuje krajem naredne godine, a na tržištu bi se trebao naći 2022. godine kao odvažnije stilizovana i sportski oblikovanija verzija sedmosjeda X7. Oblik karoserije sugeriše da će X8 zadržati tri reda sjedišta, a za sada nije potvrđeno da li će to biti prostrani sedmosjed ili luksuznija varijanta sa šest sjedišta. Tehnički detalji modela X8 još uvijek nisu otkriveni, ali se može očekivati da će platforma i veći dio mehanike biti preuzete od „starijeg brata“ BMW X7. Ovo znači da paleta šestocilindarskih benzinskih i dizel agregata sa blagom hibridnom podrškom biti identična u oba modela, kao i eventualni plug-in hibrid i 4,4-litarski twin-turbo V8 sa 530 KS u verziji X8 M50i.

 

 

Međutim, za razliku od X7, M50i neće predstavljati vrhunac ponude, jer je i X8 zamišljen sa snažnom M varijantom odmah na početku razvoja. Prema informacijama proizvođača, ova performansna varijanta će se naći na tržištu otprilike godinu dana nakon standardnog modela X87, a pokretaće ga plug-in hibridni pogon koji se sastoji od 4,4-litaskog V8 agregata uparenog sa elektromotorom i paketom baterija. Upućeni sugerišu da bi ovaj pogonski sklop mogao isporučivati oko 760 KS, sa kojima bi ovaj model bio nasnažniji serijski BMW do sad.

 

Interno nazvan Project Rockstar, hibridni X8 M će upariti benzinski agregat sa električnim motorom od oko 200 KS sa pogonom na sva četiri točka. Međutim, vjerovatno će se usvojiti i adaptivni sistem modela M5 i M8, koji omogućava prebacivanje ukupne snage na zadnju osovinu prema zahtjevu vozača.

 

Cijena BMW X7 M50i prelazi 99.700 eura po jedinici, dok bi se startni model X8 mogao kretati oko 88.600 eura. Najsnažnije verzije X8 će bez sumnje imati šestocifrenu cijenu...

Datum objave: 19/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook