Naslovna > Auto moto sport > Šonka se vratio na tron
FOTO GALERIJA (19)

Porto Red Bull Air Race

Šonka se vratio na tron

Nakon osam godina odsustvovanja Red Bull Air Race šampionat se ove godine vratio u Porto, gdje je pred 600.000 znatiželjnih gledalaca najbolji bio češki pilot Martin Šonka…

Kristalno plavo nebo iznad drugog po veličini grada u Portugalu, Porta, bilo je najsrećnije za češkog pilota Martina Šonku. On se odličnim vožnjama u eliminacionom, a posebno u finalnom duelu kada se nadmetao sa Kanađaninom Pete McLeodom nametnuo kao najbrži i najspretniji pilot šeste ovogodišnje trke Red Bull Air Race šampionata, koja je vožena prvog vikenda u septembru. Šonka je tako prekinuo odličnu seriju američkog veterana i svjetskog Red Bull Air Race šampiona iz 2004. godine, Kirbya Chamblissa, koji je vezao dvije pobjede u Budapesti i Kazanu. Druga ovogodišnja pobjeda (prva u Abu Dhabiju) i novih 15 bodova vratili su Šonku na lidersku poziciju u šampionatu. Prvi pratilac Pete McLeod, koji ove godine nije nijednom pobijedio, ali je osvojio tri druga mjesta u zaostatku je samo četiri, a trećeplasirani Chambliss sedam bodova. To garantuje izuzetno uzbudljivu završnicu u preostale dvije trke, koje se polovinom septembra voze u njemačkom Lausiztu, te polovinom oktobra u američkom Indianapolisu. Uzbuđenje je još veće ako se zna da se u trku za šampiona može uključiti četvroplasirani, japanski pilot Yoshihide Muroya, koji kao Šonka i Chambliss ima dvije pobjede, te za vodećim češkim pilotom zaostaje deset bodova. Nakon odlično odrađenog vikenda u Portu, Šonka nije krio oduševljenje ostvarenim rezultatom. 

 

 

 - Osjećam se fantastično. Nakon što sam u protekle tri trke napravio mnogo neoprostivih grešaka, došlo je i mojih pet minuta. U Portu su se jednostavno posložile sve kockice, a rezultat su odlične vožnje i na kraju pobjeda. Uspjeh je tim veći, jer je ostvaren u nevjerovatnom ambijentu, pred neočekivano puno gledalaca. Lagana izmaglica koja se nadvila nad stazom prije završnog odmjeravanja snaga je stvorila spektakularan ambijent, kako za nas pilote tako i za gledaoce. Iz sadašnje pozicije mogu reći da kao nikada do sada želim osvojiti naslov svjetskog šampiona. No i ostali piloti su veoma brzi i konkurentni, te zaslužuju veliki respekt. Dvije trke su pred nama i još ništa nije odlučeno – poručio je Martin Šonka, u Portu. 

 


Njegov prvi pratilac je Pete McLeod, koje ove godine nije osjetio slast pobjede, ali je čak tri puta osvojio drugo mjesto. Do sva tri podijuma je došao u protekle tri trke, što najbolje govori u kakvoj je formi.
- Bila je ovo uzbudljiva trka u kojoj sam se odlično zabavio. Drugo mjesto je super. Osvojio sam nove, dragocjene bodove, odlično se osjećam i mislim da ću zadržati sadašnju formu do kraja šampionata. Iskreno sam se nadao da mogu osvojiti zadnje tri trke. No srećan sam i sa drugim mjestima – kazao je dobro raspoloženi McLeod. Nakon dvije uzastopne pobjede nesalomivi Red Bull Air Race veteran, pedesetsedmogodišnji Kirby Chamblissa, u Portu se morao zadovoljiti četvrtom pozicijom.

 


- Nisam odgledao nijedan sekund snimka svojih vožnji, ali znam da kamere koje prate ovaj prenos mogu da ga uspore do 1.500 frejmova u sekundi. Oni koji budu gledali neka sami prosude da li sam se prerano „izvlačio” iz kapija i da li sam zaslužio kazne koje sam dobio. Nisam svjesno griješio, a ako i jesam, to je onda bilo u žaru borbe i velikoj želji da budem što brži. Svi mi letimo na granici, nekad se to isplati, a nekad ne, kao meni danas – rekao je razočarani Kirby Chambliss, koji nikako nije bio zadovoljan sa osvojenih sedam bodova. Sljedeća stanica Red Bull Air Race karavana je Njemačka, gdje se 16. i 17. septembra vozi pretposljednja, sedma trka ovogodišnjeg šampionata. Ulazimo u uzbudljivu završnicu.

 

 

Tabela ukupnog poretka:

 

1. Martin Šonka (Češka) 54 bodova


2. Pete McLeod (Kanada) 50 bodova


3. Kirby Chambliss (SAD) 47 bodova


4. Yoshihide Muroya (Japan) 44 bodova


5. Petr Kopfstein (Češka) 34 bodova


6. Matthias Dolderer (Njemačka) 27 bod

 

 

Tabela „Master” klasa (Budapest)

 

1. Martin Šonka (Češka) 15 bodova


2. Pete McLeod (Kanada) 12 bodova


3. Matt Hall (Australija) 9 bodova


4. Kirby Chambliss (SAD) 7 bodova


5. Mikael Brageot (Francuska) 6 bodova


6. Yoshihide Muroya (Japan) 5 bodova
 

Datum objave: 28/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook