Naslovna > Komercijalna vozila > Sopstveno vozilo maloprodajnog giganta

Amazon

Sopstveno vozilo maloprodajnog giganta

Kompanija Amazon je predstavila novi, potpuno električni dostavni kombi koji je dizajniran i izrađen u saradnji sa američkim proizvođačem električnih vozila Rivian...

Amazon i Rivian još uvijek nisu objavili tehničke specifikacije dostavnog vozila, kao što su autonomija, nosivost i performanse, ali su pojedina tehnološka rješenja opisana. Ovaj električni kombi će sadržavati sistem kamera od 360 stepeni snimanja koji je povezan sa infotainment sistemom sličnim onom koji se može vidjeti u Tesli Model 3. Vozačima je na raspolaganju i najmoderniji paket tehnologije za asistencije na cesti i saobraćaju. Kombi je opremljen glasovnom kontrolom Amazon Alexa, a takođe pruža ažuriranje vremenske prognoze i hands-free navigacije.

 

 

Zbog praktičnosti, tovarni mprostor raspolaže sa trostepenim sistemom polica, čvrstim pregradnim vratima i roletna sistemom otvaranja zadnjeg dijela vozila. Takođe, vozačeva vrata su dodatno ojačana kako bi zaštita kabine u slučaju nesreće bila što bolja.

 

Prednji dio kombija je dizajniran sa velikim staklenim površinama radi bolje preglednosti i retro maskom sličnom onom na Hondi e. Položaj točkova je postavljen kako bi se dobila što bolja okretnost vozila i maksimizirao tovarni prostor.

 

Maloprodajni gigant Amazon planira da do kraja 2022. godine u svoju flotu uvrsti 10.000 novih električnih kombija koji će vršiti isporuke na zadatim rutama. Njima će do 2030. godine pridužiti dodatnih 90.000 kombija, a planirana ulaganja u transportni sektor će iznositi pet milijardi USD...

Datum objave: 12/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook