Naslovna > Vijesti > Španci žele da se rješe SUS motorima

Vijest

Španci žele da se rješe SUS motorima

Španija je još jedna zemlja u nizu, koja se pridružuje Evropskim zemljama, a koje su najavile zabranu prodaje automobila sa pogonom na benzin ili dizel gorivo...

Španske vlasti su objavile dokument u kom se navodi da ova država ima u planu da od 2040. godine zabrani prodaju, ali i registrovanje automobila koji koriste motore sa unutrašnjim sagorjevanjem, a u svrhu smanjenja zagađenja vazduha, te doprinosu borbe protiv klimatskih promjena. Ova zabrana će se odnositi na putničke automobile, kao i na laka komercijalna vozila sa benzinskim ili dizel agregatima, zbog emisije ugljen-dioksida.

 


Premijer Španije, Pedro Sančez bi novi zakon trebao predstaviti poslanicima parlamenta te zemlje do kraja godine. Zakonom je između ostalog obuhvaćeno smanjenje emisije štetnih gasova, ali i promovisanje obnovljivih izvora energije, kao i veću energetsku efikasnot. Ove mjere bi Španiji trebale pomoći da ispuni obaveze iz Pariskog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015. godine, a krajnji cilj je da se emisija štetnih gasova odgovornih za efekat staklene bašte do 2030. smanje za 20% u odnosu na nivoe iz 1990, odnosno za 90% do 2050. godine. Zemlje kao što su Velika Britanija i Francuska već su predstavili svoje planove o zabrani vozila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2040. godine, dok je Danska sebi kao rok postavila 2030.

Datum objave: 20/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook