Naslovna > Automobili > Chevrolet > Spark > Spark EV u Ženevi

Chevrolet

Spark EV u Ženevi

Slijedom svjetske premijere Sparka EV prošle godine u Los Angelesu, Chevroletov električni mini automobil će biti predstavljen europskoj publici prvi put na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi. Spark EV kreće u prodaju na odabranim europskim tržištima 2014.

Očekuje se da će Chevrolet Spark EV postaviti nova mjerila kada se radi o performansama urbanoga, gradskoga električnog automobila kojeg pogoni najsuvremeniji električni motor i baterijski sustav ikada proizveden u kompaniji General Motors.

"Spark EV je gradski automobil zabavan za vožnju, koji ne ispušta štetne ispušne plinove te pruža mogućnost pametnog povezivanja. Vjerujemo da će biti zapažen na tehnički najnaprednijim europskim tržištima," rekla je Susan Docherty, predsjednica i izvršna direktorica za Chevrolet i Cadillac Europe. "Baš poput Volta, ovaj automobil na baterijski pogon dokaz je Chevroletove inventivnosti kada se radi o pronalaženju pametnih rješenja vezanih za mobilnost."

Napredan pogonski sustav ključan za brzo pokretanje, konkurentan doseg

Njegovo ubrzanje te okretni moment od 542 Nm čine Spark EV malenim automobilom s ugodnom dinamikom vožnje. Srce pogonskog sustava automobila Spark EV sastoji se od GM-ovog električnog motora s trajnim magnetima. Razvija više od 130 KS (100 kW) te postiže ubrzanje 0-100 km/h za manje od 8,5 sekundi.

Spark EV će biti opremljen litij-ionskim baterijom s više od 20 kWh koja radi pomoću aktivnoga tekućeg sustava hlađenja i grijanja. Zahvaljujući sofisticiranoj akumulatorskoj tehnologiji, očekuje se da će Spark EV postići električnu autonomiju među najboljima u svojoj klasi. Baterijski sustav je projektiran na način koji omogućava brzo punjenje kako na običnoj izmjeničnoj struji (AC) tako i na istosmjernoj struji (DC).

Brzo punjenje na istosmjernoj struji omogućava punjenje automobila do 80 posto kapaciteta za oko 20 minuta. Štoviše, baterijski sustav može podnijeti svakodnevno višestruko brzo punjenje na istosmjernoj struji. Punjenje na izmjeničnoj struji traje između 6 i 8 sati, na utičnici od 230V. Komplet za punjenje strujom sastavni je dio standardne opreme.

Revolucionarno povezivanje čini vožnju lakšom i zabavnijom

Dizajn automobila Spark EV ističe njegov izražajan i oštar izgled. U unutrašnjosti se ističe ploča s instrumentima na vozačevoj konzoli s jednim od dva velika 7-inčna LCD zaslona u boji. Drugi se zaslon nalazi na središnjoj konzoli te služi kao sučelje za informacijsko-multimedijski sustav, kao i za kontrolu klime u vozilu i prikaz podataka o energetskoj učinkovitosti.

Spark EV dolazi sa sustavom Chevrolet MyLink u standardnoj opremi, koji korisnicima omogućava spajanje kompatibilnih pametnih telefona s radijom i zaslonom visoke razlučivosti. MyLink podržava velik broj aplikacija kojima korisnici mogu upravljati koristeći svoje pametne telefone te preko interneta slušati radio stanice iz cijelog svijeta. Stražnja kamera pružat će pomoć pri vožnji unazad.

Osim toga, korisnici sustava MyLink koji posjeduju kompatibilni iPhone* (od 4S nadalje) s ugrađenim sustavom iOS6, moći će koristiti Siri, napredan sustav korisničke podrške, za obavljanje niza aktivnosti pritom sigurno prateći cestu i držeći ruke na upravljaču.

* Za Siri je potreban pristup internetu. Postoji mogućnost da Siri ne bude dostupan u svim područjima i na svim jezicima, a neke mogućnosti mogu ovisiti o području. Moguće je zaračunavanje mobilnih tarifa za protok informacija, ovisno o operateru.
 

Datum objave: 15/02/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook