Naslovna > Automobili > Porsche > 911 > Specijalna verzija u čast sportskom automobilu iz 1952. godine

Porsche 911 Panamericana

Specijalna verzija u čast sportskom automobilu iz 1952. godine

Porsche namjerava prodati automobil na aukciji 2023. godine i odvojiti dio prihoda za humanitarne svrhe. 911 S Cabriolet dolazi nakon drugog automobila koji su 2021. godine naručili Porsche Latin America i Porsche Mexico. Bio je to Turbo S Coupe sa specijalnom Gulf Oil bojom u čast meksičkog vozača trkaćih automobila Pedra Rodrigueza...

Carrera T nije jedini dodatak liniji 911 koji će biti otkriven ove sedmice jer je Porsche pripremio i Panamericana Special. Ključna razlika je u tome što se ovaj put radi o specijalnoj verziji kako bi proslavili prvi ulazak kompanije u Carrera Panamericana 1952. godine. Zasnovan je na 911 S Cabriolet-u da „ponovi“ 356 S Cabriolet od prije 70 godina. Jedinstveni automobil je obojen u Gentian Blue Metallic sa platnenim krovom u boji Graffiti Grey. Inženjeri iz Zuffenhausena uspjeli su stvoriti omaž savremenosti nakon što su gledali stare snimke s automobilom sa poznatog događaja. Osim toga, Herbert Linge, mehaničar trkačkog tima u to vrijeme, podijelio je svoja sjećanja kako bi pomogao kompaniji da izgradi autentičan automobil. Naručeni od strane Porsche Latin America i Porsche Mexico, 911 Panamericana Special vozi se na 20-inčnim prednjim i 21-inčnim zadnjim Turbo točkovima u boji karoserije sa sivim centralnim poklopcima.

 

 

 

 


Vrata nose broj "11" kao ogledalo automobila koji je jurio prije sedam decenija. Nazad, vertikalna peraja poklopca motora su bijela, jer je 356 S Cabriolet korišten u Carrera Panamericana imao sličan izgled, koji je godine 1952. omogućio princu Paulu Alfonsu von Metternichu i baronu Manuelu Antônio de Tefféu da odnesu pobjedu u svojoj klasi. Ušavši u kabinu umotanu u Crayon sivu kožu, Porsche je izvezao "La Carrera Panamericana" na naslonima za glavu, ispod logotipa koji prikazuje trkačku kacigu iz slavnog perioda. Na komandnoj tabli sa suvozačke strane, na pločici piše "911 Carrera S – La Carrera Panamericana 1952" kako bi dopunila isti natpis koji krasi pragove vrata.

Datum objave: 21/10/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook