Naslovna > Automobili > Bentley > Bentayga > Specijalni točkovi za luksuznog terenca

Bentley Bentayga

Specijalni točkovi za luksuznog terenca

Bentley je predstavio nove 22-inčne točkove za svoj SUV, za koje se kažu da su najveći ikada proizvedeni od karbonskih vlakana, a biće dostupni isključivo za Bentaygu...

Veoma luksuzni terenac Bentayga, koji je prepoznatljiv po svojim velikim dimenzijama i težini od nešto više od 2.700kg, sada dobija i specijalne točkove koji će zbog svoje veličine dodatno doprinjeti glomaznom izgledu SUV-a. Iz kompanije tvrde da su ispitivanja, dizajniranje i testiranja ovih posebnih točkova trajala oko pet godina. Otprilike, počela su u isto vrijeme kada je prva Bentayga izašla na tržište, tako da postoji opravdana sumnja da je projekat namjenski zamišljen još od predstavljanja ovog modela.  Ciljevi postavljanja glomaznih ali i lakših točkova na krupnog terenca su dodatno pojačanje luksuznog izgleda i smanjenje težine modela. Karbonska vlakna, od kojih su napravljeni ovi točkovi su dosta lakša od čelika i aluminijuma ali su takođe veoma izdržljiva i čvrsta. Zvanično Bentley je smanjio težinu za 6 kilograma po točku, što u totalu nije previše ali svaki “ušteđeni” kilogram je od značaja kada je riječ o ovakvim modelima.

 

 

 

 

 


Ipak, postavljanje lakih  i velikih točkova na ovako teško vozilo je komplikovan zadatak, a dizajn istih je veoma složen. Prije odobrenja, ovaj projekat prošao je TUV testove i sertifikaciju, a u Bentleyu tvrde kako su ovi točkovi proizvedeni posebnim, patentnim procesom, koji podrazumijeva specifične slojeve tkanja, kako bi se izbjegla ispuhavanja guma usljed jakih udara. Tokom testiranja simulirane su razne situacije i okolnosti, između ostalog od prenaduvanih guma do neravnina na putu, kaldrme i “prekomjernih testova obrtnog momenta koji prelaze dozvoljene granice. " Ono što je poznato još je to da je dio testiranja obavljen  na poznatoj stazi u Nurburgringu. Pored smanjenja težine iz kompanije se hvale i drugim prednostima ovog točka u odnosu na ostale. Između ostalog, snaga i krutost ovog točka omogućavaju stabilniju upravljačku platformu. Zatim bolje performanse kočenja i tako dalje. Za sada nema podataka o cijeni ovih točkova ali poznato je da će na tržište izaći krajem ove godine.

Datum objave: 27/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook