Naslovna > Automobili > McLaren > Speedtail > Speedtail, novi superautomobil

McLaren

Speedtail, novi superautomobil

Britanski proizvođač automobila, obradovao je sve ljubitelje ovog brenda, kao i pristalice brze vožnje, predstavljanjem svog novog superautomobila...

Speedtail bi mogao biti drugo ime za brzinu i nasljednik legendarnog modela F1. Novi model stiže kao odgvor na Bugatti Chiron, ali za razliku od Bugattia, McLaren se za povećanje performansi ne oslanja samo na pogonsku jedinicu, već veliku ulogu igra i aerodinamika. Proizvođač još nije naveo detelje vezane za pogon, po nekim pretpostavkama je u pitanju hibridni 4,0-litarskog V8 agregat iz Senne i elektromotor iz P1 koji udruženim snagama daju ukupno 1.050 KS.
Novi McLaren postiže maksimalnu brzinu od 402 km/h, dok iz mjesta ubrzava za 12,8 sekundi do 300 km/h, što je za 2,7 brže id P1 modela.

 

Prednji izgled automobila uveliko podsjeća na novije generacije McLarenovih modela, dok je zadnji kraj znatno drugačiji kao i sama unutrašnjost, koja na prvi pogled djeluje pomalo futuristički. Kokpit je nešto što se definitvno ističe, njime dominira digitalna kontrolna tabla sa čak 5 ekrana, od kojih su dva bočna rezervisana za prikaz slike sa kamera, koje su zamjena za ogledala u retrovizorima.  Speedtail stiže u svega 106 primjeraka, a svaki će koštati 1,97 miliona eura, dok je početak isporuke planiran za 2020. godinu.

Datum objave: 29/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook