Naslovna > Automobili > Audi > A3 > Sporiji na pravcu, brži kroz krivine
FOTO GALERIJA (12)

Audi S3 Sportback

Sporiji na pravcu, brži kroz krivine

Sa novim S3 modelom Audi je ponudio najdinamičniji vizuelni paket do sada i podigao upravljačke mogućnosti automobila, te ponudio vrhunsku upravljivost i brzinu pri prolascima kroz krivine...

Četvrta generacija Audija A3 više nije dostupna u trovratnoj verziji, već isključivo kao Sportback i limuzina. Sa 434 centimetra dužine ona se savršeno uklapa u okvire kompaktne klase. Novi A3 je razvijen na usavršenoj MQB platformi, koja je lakša i kruća u odnosu na prethodnu, te kao takva predstavlja odličnu podlogu za razvoj sportskih modela. Prvi od njih je S3 verzija, koja je dizajnerski osjetno dinamičnija u odnosu na prethodnika, dok su performanse ipak nešto skromnije.

 

 

Ako su ljubitelji sportskih kompakata prošlom S3 modelu s pravom prigovarali manjak vizuelne agresivnosti, sa novim modelom to nije moguće. I dok su glavna Matrix LED svjetla grafikom i izgledom u potpunosti ista kao kod standardnog modela, sve oko njih je značajno drugačije. Maska hladnjaka dobila je sportski crni okvir koji se donjim dijelom stapa sa masivnim spliterom vazduha. Na bokovima su uokvireni usisnici vazduha, od kojih je onaj sa vozačeve strane zatvoren, a onaj sa suvozačeve u funkciji, te se kroz njega nazire hladnjak. Kako bi istakli sportski karakter automobila, Audijevi dizajneri su proširili kućišta blatobrana za dodatnih 1,5 centimetara, a S3 može da se pohvali i sa aerodinamički profilisanim pragovima. U nizu stilskih crnih dekoracija ističu se kućišta retrovizora i krovni nosači. Originalan dizajn krasi i 19-inčne alu naplatke, na petim vratima je poveći spojler, a u zadnji branik su integrisane čak četiri izduvne cijevi i difuzor vazduha.

 

 

Unutrašnjost nam nudi bogato opremljenu verziju standardnog A3, koji je u potrazi za sportskim duhom dobio mnoštvo crvenih detalja i podrezani trokraki upravljač sa stilizovanim S logotipom. Tu su i novi džojstik pomoću kojeg se upravlja automatskim mjenjačem, te vrhunska profilisana sjedišta, koja su presvučena ručno prošivenom kožom sa specifičnim površinskim šavovima. Nova MIB3 verzija Audijevog MMI multimedijalnog sistema 10 puta je brža od prethodne verzije. On objedinjuje 12,3-inčni ekran koji služi za prikaz instrumenata i manji 10-inčni, koji je osjetljiv na dodir i preko kojeg se upravlja sa svim važnijim funkcijama u automobilu. Novi dizajn dobio je i automatski klima uređaj, a u specifične detalje spada i na dodir osjetljiv taster koji između ostalog omogućava podešavanje jačine zvuka. Audi je mislio i na praktični aspekt S3 modela, koji može da ponudi prtljažnik osnovne zapremine 325 litara.

 

 

Za pogon trenutno najjače verzije novog A3 modela namijenjen je dvolitarski TSI motor sa 310 KS i okruglih 400 Nm obrtnog momenta. On je kombinovan sa pogonom na sve točkove i standardnim sedmostepenim DCT automatikom, dok se ručni mjenjač više ne nudi ni kao opcija. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebno je 4,8 sekundi, dok je prethodniku to polazilo za rukom za 4,5. Audi nimalo nije zabrinut zbog ove činjenice, te tvrdi da je uprkos slabijem ubrzanju novi S3 osjetno dinamičniji od prethodnog zahvaljujući kapacitetnijem vješanju. A ono je 1,5 mm niže u odnosu na standardni model, dok je kočioni sistem dobio elektronski pojačivač umjesto dosadašnjeg hidrauličkog. Mnoge komponente dodatno su pojačane kako bi S3 mogao da ponudi vrhunski užitak u vožnji sa posebnim naglaskom na dinamične prolaske kroz krivine. Novi S3 Sportback već je dostupan evropskim kupcima po početnoj cijeni od 46.303 eura.

Datum objave: 24/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook