Naslovna > Automobili > Nissan > Z > Sportski automobil predstavljen u New York-u

Nissan Z

Sportski automobil predstavljen u New York-u

U utorak je zvanično debitovao Nissanov luksuzni mali automobil, sa moćnom pogonskom jedinicom, 3.0-litarskim šestocilindričnim twin-turbo agregatom snage 400 KS...

Japanski proizvođač automobila prvi Z model predstavio je još 1969. godine pod nazivom Datsunom 240Z, a ove godine predstavljen je novi model jednostavnijeg naziva Nissan Z, koji je zamjena prethodnom modelu 370Z. Spoljašnji dizajn novog modela sadrži mješavinu stilskih elemenata koji su odabrani iz 52. godine duge i bogate tradicije ove linije.  Naličje novog Nissana Z sa svojim polukružnim LED prednjim svjetlima i širokom maskom hladnjaka podsjeća na model 240ZG iz 1970-ih, godina, kao i sa staklenim sočivima preko farova i nešto dužim konusom na nosu. Poklopac motora ima isto izbočenje u obliku slova V kao i originalni automobil.

 

 

 

 

 


Novi model zadržava iste zglobove oko C-stubova kao i prethodnici, 350Z i 370Z. Još jedno tradicionalno rješenje, karakteristično za liniju Z još od modela 240Z, koje je ovaj automobil preuzeo je niže težište naprijed a više nazad.  Seleći se na zadnji dio, tu su stražnja svjetla koja su dizajnirana po uzoru na modele Z32 i 300ZX iz 80-ih i 90-ih godina, i smještena su u gotovo identičan pravougaoni okvir koji se proteže širinom stražnjeg branika. Ručke na vratima dijele dizajn sa prethodnim modelom 370Z, a na C-stubu automobila je pričvršćena značka "Z", kao u slučaju 240Z. Unutrašnjost kabine uveliko se razlikuje od prethodnika, prije svega ističe se velika 12,3-inčna instrument ploča sa tri načina prikaza. Desno od nje postavljen je 8-inčni, infotainment sistem osjetljiv na dodir. Tanki upravljač svojim dizajnerskim rješenjem podsjeća na isti iz modela 240Z, a važno je napomenuti i da su sjedišta spojena radi bolje bočne podrške pri skretanju. Novi model Nissan Z će američkim kupcima biti dostupan u tri paketa opreme, nazvane Sport, Performance i Proto Spec. Prvi dolazi sa 18-inčnim naplatcima, dok drugi dobija 19-inčne felne i diferencijal sa ograničenim proklizavanjem. Verzija Proto Spec uključuje ekskluzivne žute kočione čeljusti, 19-inčne aluminijumske naplatke i kožna sjedišta specifična za model sa žutim akcentima. Ispod poklopca motora nalaziće se 3.0-litarski V6 benzinski motor s dvostrukim turbopunjačem, koji proizvodi 400 KS i 475 Nm okretnog momenta. Drugim riječima, to je 30 posto više snage od starog 370Z i 31 KS više od glavnog rivala, novog BMW M240i automobila. Ovaj motor šalje pogon na zadnje točkove putem šestostepenog ručnog mjenjača kao standardnog, ali je opciono dostupan i devetostepeni automatik. Proizvodnja će takođe biti ograničena na 240 jedinica, dok se cijene tek trebaju potvrditi.

 

Datum objave: 19/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook