Naslovna > Auto moto sport > Sportski automobil sa 671 KS i motorm koji vrti do 10.000 o/min

Acura ARX-06 Endurance

Sportski automobil sa 671 KS i motorm koji vrti do 10.000 o/min

Wayne Taylor Racing i Meyer Shank Racing će se takmičiti koristeći ARX-06 2023. godine. Ovi timovi već učestvuju u kampanji ARX-05 u IMSA WeatherTech SportsCar Championshipu. U ovom trenutku vozači ovih timova drže prva četiri mjesta u poretku bodova u seriji...

Acura ARX-06 trkački automobil izdržljivosti biće predstavljen 19. avgusta na The Quail, A Motorsports Gathering, tokom Monterey Car Week-a, a takmičarsku premijeru imaće već u januaru na Rolexu 24 u Daytoni. Snaga novog sportskog automobila dolazi od novog Acura AR24e 2,4-litarskog V6  agregata sa dva turbo punjača. Ostvaruje maksimalnih 671 konjsku snagu koju propisuju pravila i okreće se do 10.000 o/min. Pravila serije nalažu korištenje Bosch motornog generatora i Williams Advanced Engineering baterije, pa je posada Acura morala kreirati softver kako bi osigurala da njegov motor sa unutrašnjim sagorijevanjem može raditi s ovim hibridnim dijelom pogonskog sklopa.

 

 

 


Stil ARX-06 uključuje masivni prednji spojler i plutajući element iznad njega koji takođe drži dio svjetala. Zadnji dio uključuje „peraje“ koje se proteže od kokpita do krila, koje ima završne ploče koje se pričvršćuju za donji dio karoserije. Dio razvoja uključivao je renderovanje kokpita u VR i stavljanje budućih vozača u automobil. Pravila pomenute klase zahtijevaju od proizvođača da izaberu jednu od četiri odobrene šasije, ali proizvođači tada mogu primijeniti karoseriju koja se uklapa u izgled njihove marke. ARX-06 koristi monokok podloge od karbonskih vlakana iz ORECA.

 


"Radujemo se izazovu trkanja Porschea, BMW-a i GM-a u vrhunskom IMSA GTP šampionatu. Veoma smo svjesni da je ovo veliki korak za nas. Imamo mnogo toga da naučimo, ali zato se trkamo," rekao je David Salters, predsjednik i tehnički direktor Honda Performance Development.

Datum objave: 18/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook