Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Sportski izgled i povećana dužina

VW Golf Mk.8 Estate

Sportski izgled i povećana dužina

Novi VW Golf Estate bi trebao stići na evropsko tržište do kraja godine...

Novi karavan je znatno duži nego prethodne generacije, jer je u dužinu „porastao“ za skoro 35 cm, što iznosi ukupno 4.633 mm, dok se međuosovinski razmak povećao za 66 mm. Kao rezultat ovih povećanja, prtljažni prostor sada iznosi 611 litara, odnosno ukupnih 1.642 litre sa sklopljenom zadnjom klupom. Ovo je za 22 litre više od karavanske verzije Golfa 7, ali za 50 litara manje od nove Škode Octavije karavan. Golfov prtljažni prostor standardno sadrži osvjetljenje, kuke i prstenove za pričvršćivanje prtljaga, dok je opcionalno dostupno automatsko otvaranje prtljažnih vrata gestom noge ispod branika.

 

 

 

Relativno skromno povećanje prtljažnog prostora sugeriše da je VW upotrijebio dodatnu dužinu kako bi padajućom linijom zadnjeg dijela dao sportskiji izgled novom Golfu Estate. Automobil je identičan hatchback „rođaku“ do B stubova sa identičnim prednjim svjetlosnim grupama. Takođe, i kabina će biti jednaka kao u hatchback varijanti sa novim infotainment sistemom i digitalnom instrument tablom. Ispod poklopca motora osme generacije Golfa Estate će se najvjerovatnije nalaziti jednolitarski trocilindarski benzinac od 111 KS, dok će 1,5-litarski TSI benzinac biti dostupan u nekoliko varijanti uključujući i 48V „blagu“ hibridnu varijantu. Tu će se sigurno naći i dvolitarski TDI agregati sa 115 i 150 KS.

 

 

 

Novi karavan će se nuditi u Life, Style i R-Line paketima opreme, a u budućnosti bi se mogla očekivati i performansna varijanta Golf R Estate. Tu bi svoje mjesto u liniji trebao dobiti i robustni Golf Alltrack sa pogonom na sva četiri točka, povećanim klirenskom i zaštitnim plastičnim oblogama na podvozju, branicima i bokovima karoserije.

 

 

 

 

 

 

Novi VW Golf Estate osme generacije bi se trebao naći na evropskom tržištu do kraja ove godine, a za više detalja oko pojedinih varijanti i cijena ipak treba sačekati zvaničnu prezentaciju kompanije....

Datum objave: 09/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook