Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLA > Sportski kompaktni SUV sa brojnim inovacijama

Mercedes GLA

Sportski kompaktni SUV sa brojnim inovacijama

Da bi se dodatno smanjila potrošnja i emisije, benzinski motori u novom GLA su elektrifikovani. Asortiman uključuje četvorocilindarske jedinice sa sedam ili osam brzina DCT mjenjača sa dvostrukim kvačilom kao standardnom opremom...

Mercedes-Benz značajno unapređuje kompaktni GLA SUV brojnim inovacijama i obimnijom standardnom opremom. Nova rešetka hladnjaka sa vertikalnim lamelama i horizontalnim rebrima naglašava moćan karakter. Pored toga, poklopac motora sa diskretno sugerisanim grebenima naglašava samopouzdani izgled. Redizajnirani prednji branik sa vizuelnom zaštitom od podvlačenja ukazuje na off road gene modela GLA. Ovome je dodat i modernizovan svjetlosni potpis u standardnim LED prednjim svjetlima visokih performansi i LED zadnjim svjetlima. Mercedes-Benz proširuje obim opcija novom Spectral Blue bojom i četiri dodatna dizajna točkova. U osnovnoj komponenti, novi GLA se vozi na 17-inčnim aluminijumskim naplatcima sa pet krakova u crnoj boji visokog sjaja.  Dupli ekran jedan je od vrhunaca značajno unaprijeđenog enterijera. Sada uključuje 7-inčni i 10,25-inčni displej kao standard za instrument tablu i multimedijalni ekran. Opciono su dostupna dva displeja sa širokim ekranom od 10,25 inča.

 

 

 


Novi GLA je standardno opremljen komfornim sjedištima. Tapacirani su ARTICO vještačkom kožom i trodimenzionalno reljefnom tkaninom u crnoj boji. Takođe su opciono dostupni u trendovskoj sivoj boji. Progressive varijanta opreme nudi tri unutrašnje boje: crnu, makijato bež i sivu. U AMG liniji, standardna presvlaka sjedišta od ARTICO vještačke kože/mikrovlakana je sada dostupna i u bahia braon boji. Ukupno četiri boje presvlake dostupne su u AMG liniji: crna, bahia braon, siva i nova nijansa crvene paprike u kombinaciji sa crnom.  Mercedes-Benz je značajno unaprijedio standardnu opremu za modela GLA i još preciznije prilagodio logiku ponude specifičnim željama kupaca. Na primjer, pored kožnog volana i LED prednjih svjetala, osnovna oprema već uključuje Highbeam Assist, rezervnu kameru i USB paket. Od varijante opreme Progressive pa nadalje, kupci dobijaju i Parking paket i Mirror paket. Dalja funkcionalna oprema je povezana u pakete zasnovane na stvarnom ponašanju kupaca. Što se tiče dizajnerskih karakteristika kao što su boje, presvlake, ukrasi i točkovi, zainteresovani mogu individualno konfigurisati vozila.

 


GLA sada takođe ima najnoviju generaciju MBUX-a – sa novo dizajniranim stilovima ekrana: dok „Classic“ pruža sve relevantne informacije za vozača, „Sporty“ impresionira dinamičkim brojačem obrtaja. „Discreet“ svodi prikaze na suštinski sadržaj. Sve prethodne funkcije kao što su mediji, telefon, vozilo itd. su i dalje dostupne. Nova karakteristika je mogućnost bežičnog povezivanja sa pametnim telefonima preko Apple CarPlay-a ili Android Auto Wireless-a.  Blagi hibridi su opremljeni dodatnim napajanjem od 48 volti za starter-generator sa remenskim pogonom. Njegova nakratko dostupna dodatna snaga od 10 kW podržava agilnost pri startovanju ili se koristi za brzo pojačanje. Starter-generator takođe povećava udobnost: pored pokretanja motora sa malim vibracijama i malom bukom, on takođe omogućava iskorišćavanje sa isključenim motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem.

 


Dalje razvijeni plug-in hibridni pogon modela GLA 250 e daje rezultate sa povećanim performansama. Veći sadržaj korisne energije poboljšane visokonaponske baterije takođe dovodi do većeg električnog dometa. Snaga elektromotora je povećana za 5 kW na 80 kW dok je snaga sistema ostala ista. Na strani punjenja i dalje su dostupne tri opcije: pored standarda od 3,7 kW, baterija se sada opciono može puniti naizmjeničnom strujom i do 11 kW. Dalje, moguće je punjenje baterije jednosmjernom strujom do 22 kW. Ovo dodatno smanjuje vrijeme punjenja. Mercedes-Benz je takođe ažurirao vizuelizaciju hibridnih funkcija u glavnoj jedinici. 2,0-litarski četvorocilindarski dizel motor kombinuje nesmetan rad i superiornu isporuku snage sa savremenom efikasnošću. Dostupan je u tri nivoa snage i obrtnog momenta. Njegove karakteristike uključuju jednostepeno turbo punjenje sa promjenljivom geometrijom turbine. Glava cilindra i kućište radilice su napravljeni od laganog aluminijuma.

Datum objave: 21/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook