Naslovna > Retro > Sportski kupe s dvoja vrata stiže 2028. godine kao EV

Povratak Honde Prelude

Sportski kupe s dvoja vrata stiže 2028. godine kao EV

U drugoj polovini 2020-ih vidjeće se pristupačna Honda EV, koja se i dalje razvija kroz savez sa GM-om. Sveukupno, 30 Honda EV modela će biti predstavljeno na globalnom nivou do 2030. godine, a proizvodnja je predviđena na više od 2 miliona jedinica godišnje...

Prošlo je više od dvadeset godina od posljednje Honde Prelude, koja je prekinuta 2001. Sportski kupe sa dvoja vrata bio je među uzbudljivim vozilima u ponudi japanske marke, ali budući da je oživljavanje starih modela postalo glavna stvar ovih proteklih godina (Toyota Supra i Acura Integra), postoji nada za povratak Preludea. S obzirom na to da se elektrifikacija već prikrada japanskom proizvođaču automobila, nedavne glasine iz Japana navode da bi nasljednik Prelude mogao biti EV i da će biti predstavljen 2028. U stvari, model je već bio u Hondinom planu za EV, koji je otkriven u aprilu ove godine.

 

 

 


Glasine su potekle sa japanskog Best Car Weba, navodeći da su dva električna sportska automobila koja je Honda predstavila u mapi puta Prelude i NSX nasljednici. Dugo se pričalo da će se Acura NSX vratiti kao potpuno električni model, što je čak nagovijestio i potpredsjednik Acura i direktor brenda Jon Ikeda. Zvanično, međutim, Honda je rekla da će ova dva električna sportska automobila biti specijalitet i vodeći modeli – oba će se nuditi globalno.

 


Sjevernoameričko tržište će 2024. dobiti dva EV-a srednje i velike veličine, koja se trenutno razvijaju zajedno sa GM-om – potpuno novi SUV Honda Prologue je već otkriven, a tu je i novi EV SUV za Acura. U Kini će Honda e:N serija električnih vozila vidjeti 10 novih modela do 2027. Japan će, s druge strane, dobiti mini-EV model za komercijalnu upotrebu do početka 2024., zatim mini-EV za ličnu upotrebu i EV SUV .

Datum objave: 07/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook