Naslovna > Teme > Sprema se konkurencija Uberu

Volkswagen

Sprema se konkurencija Uberu

Volkswagen na bazi koncepta Budd, predstavljenog prošle godine u Las Vegasu, priprema vozilo koje će se koristiti u floti Taxi vozila.

Planetarno popularna kompanija Uber ostvaruje ogroman profit što je ostalima motivacija za pravljenje konkurencije nebi li ostvari isti ako ne i veći profit.
Volkswagen sve resurse okreće ka razvoju i proizvodnji električnih i autonomnih vozila koja su kao takva pogodna za nekakav oblik javnog transporta među koje spada i Taxi služba.

 


Baš tu Volkswagen vidi svoju šansu. Prvi korak ka realizaciji projekta predstavlja prikazivanje koncepta koji će za godinu - dvije ući u serijsku proizvodnju. Prošle je godine VW u Las Vegasu predstavio koncept Budd koji spada u klasu minivan vozila. Pogon je potpuno električni a ono što je za budućnost također bitno jeste mogućnost samostalne vožnje.
Zbog što boljeg usaglašavanja raznih sistema Volkswagen je već ostvario usku saradnju sa lokalnim zajednicama u kojima će se odvijati prva testiranja u realnom saobraćaju. Jedan od prvih gradova je Hamburg.
Prvi funkcionalni prototip na cesti će se naći već ove godine dok bi serijska verzija svjetlo dana trebala ugledati 2019...

 

Datum objave: 16/01/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook