Naslovna > Vijesti > Spreman za Sport Trophy

Renault RS 01

Spreman za Sport Trophy

Na sajmu automobila u Moskvi Renault je pokazao svoj sportski uradak nazvan RS 01, koji bi se trebao naći u Sport Trophy natjecanju

Kako je i najavljeno Renault je predstavio svoj RS 01, automobil koji je svojevrsna simbioza bolida 3.5 i koncepta DeZire, sa kojeg je novi sportski model marke iz Francuske uzeo dosta vizeuelnih elemenata.

 

Francuzi su tempirali predstavljanje ovog bolida u odnosu na početak Sport Trophy šampinata koji počinje naredne godine, a upravo pod dirigentskom palicom Renaulta. Renault je za ovaj automobil posudio agregat iz Nissana, tačnije iz modela GT-R, pa je ispod poklopca motora 3.8-litarsi V6 biturbo. Agregat je prošao kroz tuning Nisma, pa sada raspolaže sa 500 KS i 600 Nm obrtnog momenta. Sedav sekvencijalni mjenjač sa sedam stepeni bit će zadužen za prenos snage, a 1.100 kg težak automobil razvijat će brzine veće od 300 km/h. Zanimljivo je da ovaj autombil ima upravljački stub koji se lomi u slučaju sudara, kako bi se povećao nivo sigurnosti.  Za sigurnost su zadužena i sportska Sabelt sjedišta sa pojasevima u 6 tački vezivanja, a tu su i karbonski diskovi. 

Datum objave: 28/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook