Naslovna > Automobili > Porsche > Cayenne > Srdačna dobrodošlica trećoj generaciji
FOTO GALERIJA (24)

Porsche Cayenne predstavljen u Sarajevu

Srdačna dobrodošlica trećoj generaciji

U modernom ambijentu Hotela Hills u Sarajevu upriličena je srdačna dobrodošlica trećoj generaciji Porscheovog SUV-a, Cayenne, čime je zvanično i počela prodaja ovog modela.

Svojevrsni spektakl, kako to Porscheu i dolikuje, počeo je otkrivanjem prethodne dvije generacije sa pripadajućim redizajnom. Na taj način najbolje su se pokazali tehnološki razvoj modela i dizajnerski koraci kojima je Cayenne išla od početka do sada. "Kod novog Cayenne modela treće generacije ugrađeni su novi Matrix farovi, što je dovoljno da bude prepoznatljiva već pri prvom susretu. Prednji odbojnici znatno su promijenjeni u odnosu na prethodni model i zajedno sa drugačijim nagibom poklopca motora ostavljaju mnogo agresivniji utisak, što je u Porscheu veoma bitno. Važno je istaći da su kod novog modela u startu namontirane 19-inčne alu felne, u odnosu na prethodni model gdje su bile 18-ke. Stražnji dio novog modela Cayenne okarakterisan je spojenim štop lampama, što čelnici kompanije postepeno prenose na sve modele, pa tako i na ovaj" - izjavio je Armin Mulović, Porsche brand manager.

 

On je dodao da je u novom Cayenneu „zadržan 12-inčni ekran koji je sada osjetljiv na dodir. Kabina je potpuno digitalizovana jer se i ispred vozača nalaze digitalni instrumenti upareni sa ekranima. Najinteresantnije je što je digitalizacija dio serijske opreme“. Kod treće generacije Cayenne pogon je povjeren agregatskim jedinicama koje prate trendove automobilskog tržišta. Zbog toga je tek najavljen samo jedan dizelaš koji bi trebalo da se pojavi u junu 2018. godine i to 3.0 V6 sa pojačanom izlaznom snagom. Prateći vlastite trendove zahvaljujući pogonskim sklopovima stvorena je i nomenklatura modela, a tržištu će biti dostupni Cayenne, Cayenne S i Cayenne Turbo.

 


- Osnovu ponude čini benzinac, 3.0 V6 agregat od 340 KS. Slijedi ga benzinski „S“, 2,9-litarski biTurbo benzinac od 440 konja, dok je agregat sa turbo oznakom dobro poznati 4,0-litarski V8 agregat sa čak 550 KS. Ekstremni ljubitelji performansi na raspolaganju će imati i opcioni „Chrono Sport“ paket koji će Caynne Turbo do stotke ispaljivati za 3,9 sekundi i s kojim će dostizati brzinu od 268 km/h, ali za njega će morati dodatno platiti - objasnio je Armin Mulović. Početna cijena modela treće generacije Cayenne u Bosni i Hercegovini starta sa 140.000 KM sa PDV-om, dok će najopremljeniji modeli sa obiljem opcionih elemenata biti između 210.000 i 215.000 KM. Cijena hibridne verzije, koja se naslanja na početnog benzinca, još uvijek nije poznata jer se njegov dolazak očekuje tek polovinom naredne godine, a  imajući u vidu interes našeg tržišta za „zelenim“ automobilima, teško da će kod nas to biti bitan podatak.

 

Panamera Sport Turismo
Zajedno sam novim Cayenneom Porsche je bh. javnosti predstavio i Panamera Sport Turismo twin-turbo V6 motorom, koji pripada novoj generaciji Porscheovih agregata i dostupan je u verzijama sa 330 i 441 KS. Panamera Sport Turismo je primarno sportski mode „koje pokreće akciju i osvaja puteve, za one kojima ne treba govoriti šta da urade“. Ovaj model je dokaz da udobnost i performanse mogu biti dijelom jednog vozila. Podsjećamo da je zbog karavanskog oblika karoserije Sport Turismo  model nešto praktičniji od standardne Panamere.
 

Datum objave: 17/02/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook