Naslovna > Auto moto sport > Srpski inženjer Zoran Stefanović pokušava osnovati F1 team

Formula 1

Srpski inženjer Zoran Stefanović pokušava osnovati F1 team

Srpski inženjer Zoran Stefanović u krugovima Formule 1 nije nepoznata osoba – nekoliko je puta pokušao osnovati vlastitu F1 ekipu.

Prema pisanju uvijek dobro obaviještenoga britanskog Autosporta srpski inženjer Zoran Stefanović ponovo je aplicirao za ulazak u ekskluzivni svijet Formule 1. Prema posljednjim navodima već je napravljena baza ekipe u Italiji a ne u Velikoj Britaniji kao prošli put. Prvi kontakt sa Formulom srpski je poduzetnik imao 2009. godine kada su počeli pojavljivati Manor, Hispania i Caterham. Tada je Stefanović preuzeo većinu Toyotine tehnologije i ljudstva ali usprkos tome nije dobio ''zeleno svjetlo'' za ekipu koja se trebala zvati Stefan GP.

 


Baza za pripremu nove ekipe nalazi se u Parmi a među neka od zvučnih imena koja bi trebala raditi na razvoju bolida spominje se Enrique Scalabroni koji se već dokazao u Dallari, Ferrariju, Williamsu, Lotusu i Peugeotu. Navodno je već dogovoreno i korištenje aerodinamičkog tunela...
Tokom posljednje F1 trke u Austriji Stefanović je imao sastanak sa Rossom Brawnom kojem je prezentirao 12 mjesečni plan za realizaciju osnivanja ekipe.
Da li će ovaj put Stefanović uspjeti u svojim namjerama pokazat će vrijeme...

 

Datum objave: 10/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook