Naslovna > Automobili > Citroen > C4 > Standardno moderan, a potpuno drugačiji

Citroen C4

Standardno moderan, a potpuno drugačiji

Citroen je danas za tržište Bosne i Hercegovine predstavio potpuno novu generaciju C4 modela, koji pravi snažan iskorak u pogledu dizajna, te nastavlja Citroenovu električnu ofanzivu...

Zbog aktuelne situacije izazvane korona virusom, Citroen je iz sigurnosnih razloga održao svečanu online prezentaciju novog C4 modela za BiH tržište. Predstavljajući novi C4 i 100% električni e-C4, francuski proizvođač nastavlja električnu ofanzivu i ispisuje novo poglavlje u svojoj istoriji. Nakon ofanzive na teritoriji SUV vozila obilježene uspješnim lansiranjem SUV C3 Aircross i SUV C5 Aircross SUV (300,000 i 200 000 prodanih vozila od lansiranja krajem 2017.), Citroën se priprema za novu važnu etapu sa snažnim povratkom na tržište limuzina. Kompaktne limuzine igraju važnu ulogu na evropskom tržištu i predstavljaju gotovo 28% prodaje C segmenta u 2019. Novi ë-C4, 100% ëlektrični i novi C4 udovoljavaju svim očekivanjima segmenta, nudeći moderan koncept prepun karaktera prilagođen današnjem svijetu.

 

 


Novi model donosi potpuno novi, revolucionarni dizajn koji dodatno osnažuje identitet brenda. Silueta coupeovskog oblika izgleda posebno atraktivno, a sa povišenim položajem sjedenja obećava i prepoznatljivu Citroenovu udobnost. Povišena i naglašena, silueta uspješno spaja eleganciju i dinamičnost istovremeno uzimajući neka obilježja SUV vozila za još veću snagu i karakter vozila. Aerodinamičan i fluidan, preuzima glavne oznake identiteta marke Citroën istovremeno donoseći novi izgled dizajna game. Njegova topla i visoko-tehnološka unutrašnjost odmah izražava ugodnost i udobnost.

 

Posebna pažnja posvećena je skladištenju unutar vozila. Dizajn vozila, temeljen na programu Citroën Advanced Comfort®, oslobodio je što je moguće više prostora. Ne manje od 16 pretinaca za odlaganje s ukupnim volumenom 39 l za veću svakodnevnu praktičnost s inovativnom i praktičnom opremom koja udovoljava sve većim očekivanjima svih putnika, kako sprijeda tako i straga. U skladu sa statusnim očekivanjima kupaca kompaktnih limuzina, novi ë-C4 - 100% električni i novi C4 nude izbor od 31 kombinacije boja i Color Paketa  izvana te 6 različitih unutrašnjih uređenja, što omogućava kupcima vožnju u automobilu koja im odgovara.

 

Kompaktna limuzina mora biti višenamjenski automobil koji može sve napraviti. Novi C4 nudi i kompaktne vanjske dimenzije za obavljanje svakodnevnih zadataka i velikodušan unutrašnji prostor, zahvaljujući ponajviše međuosovinskom razmaku od 2,670 mm, koji je jedan od najdužih u segmentu i ima odličan prostor za koljena straga. Vanjska širina od 1,800 mm, omogućava velikodušno smještanje tri osobe straga - 1,380 mm širine u ramenima i 1,440 mm u laktovima. Uz velikodušan prtljažnik od 380 litara koji je jednostavan za korištenje zahvaljujući ravnom pragu (715 mm), širokim izrezima i ravnim stranicama, Novi ë-C4 - 100% ëlektrični i Novi C4 su pozicionirani u središte segmenta i mogu se prilagoditi individualnim potrebama.

 

 

Novi C4 i e-C4 su opremljeni kao standard od središta game s ovjesom s hidrauličnim graničnicima, koji su prvi put bili predstavljeni na C4 Cactusu i SUV C5 Aircrossu, pružajući vrhunsku udobnost i efekt “letećeg tepiha” za blagostanje u vozilu, dinamičnost i užitak u vožnji. Ova ekskluzivna inovacija marke Citroën ima za cilj poboljšati kvalitetu sistema filtriranja koji su tako dragi kupcima brenda. Ovo je vrhunac stručnosti marke Citroën na području ovjesa: udobnost ovjesa je u genima kompanije više od 100 godina i kupci su se vezali za udobnost Citroëna, koja je drugačija od bilo čega na tržištu.

 

 

Raznolika ponuda pogonskih agregata zadovoljiće najrazličitije potrebe kupaca. Potpuno električni e-C4 model dolazi uz elektromotor snage 136 KS i baterijom od 50kWh, koji prema WLTP-u ima domet od 350 km. Benzinsku ponudu čini PureTech motor sa snagama od 100, 130 i 155 KS, uz koje se osim najslabijeg modela mogu birati manuelna odnosno automatska transmisija. Predstavnik dizela je BlueHDi u verziji sa 110 i 130 KS. Slabiji dolazi isključivo sa 6-stepenim manuelnim mjenjačem, dok je za snažniji agregat predviđen 8-stepeni automatski mjenjač.


Novi ë-C4 - 100% ëlektrični i C4 opremljeni su s pomoćima u vožnji, s ne manje od 20 tehnologija posljednje generacije. Tako su dostupni sljedeći sigurnosni sistemi: Active Safety Brake, Collision Risk Alert and Post Collision Safety Brake, Aktivni sistem nadzora mrtvih uglova, Sistem za pomoć pri zadržavanju unutar vozne trake, Adaptivni limitator/regulator brzine s funkcijom Stop & Go, Sistem Highway Driver Assist, Coffee Break Alert, Sistem za upozorenje na nepažnju vozača, Prošireno prepoznavanje saobraćajnih znakova i preporuka za brzinu, Automatsko prebacivanje dugih u kratka svjetla.


Cijena novog C4 u benzinskoj varijanti kreće od 34,043 KM, dizelska BlueHDi opcija ima početnu cijenu od 37,607 KM, dok je potpuno električni e-C4 dostupan od 69,817 KM.

Datum objave: 18/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook