Naslovna > Retro > Stara buba u novom ruhu

Volkswagen

Stara buba u novom ruhu

Nema sumnje da legendarna buba i danas mami poglede prolaznika, pogotovo ljubitelja oldtajmera, iako je sve manje primjeraka u dobrom stanju, jedan kolekcionar je ponovo oživio ovaj automobil, koji sada izgleda kao da je tek sišao sa proizvodnih traka...

Radi se o jednom od najstarijih, ako ne i o najstarijem primjerku bube na svijetu, to je model KdF-wagen Type 60 iz 1941. godine, koji je u vlasništvu srećnog kolekcionara Ondreja Broma, broj šasije je 20, a ukupan broj prodanih primjeraka je nevjerovatnih 21 milion. Automobil je prvobitno pripadao berlinskom kompozitoru Paulu Linckeu, a sadašnji vlasnik ga je pronašao u jako lošem stanju, još prije tri decenije. "Bio sam student i primjetio sam automobil ispod velikog drveta. Točkovi su bili do polovine u zemlji. Vozilo je pripadalo prijatelju mog brata", istakao je Brom.

 

Međutim, devet godina kasnije konačno je dobio priliku da kupi ovaj jedinstven primjerak. "Požurio sam kući po novac kako bi ga kupio. Imao sam samo 4.000 čeških kruna u novčaniku, a vlasnik je tražio 60.000. Srećom, sačekao me je da odem do banke", otkrio je vlasnik Bube. Ovo nije prva Buba u Bromovom vlasništvu, jer ih je prethodno imao ukupno četiri, ova je svakako posebna jer je sišla sa KdF-ovih proizvodnih traka. Iako je vlasnik resauraciju svog ljubimca započeo kod kuće, projekat je ipak preuzeo poljski restaurator Jacek Krajewski 2012.godine, a rezultat je savršen. Bubu krasi lakirana crna boja, kao i crni naplaci, dok tamne tonove razbijaju rosfrajni detalji poput prednjeg i zadnjeg branika, kao i ručke na prednjim vratima.

Datum objave: 27/11/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook