Naslovna > Automobili > Lamborghini > Huracan > Sterrato spreman za off-road na superautomobilski način

Lamborghini Huracan

Sterrato spreman za off-road na superautomobilski način

Ako Sterrato nije dovoljno poseban kakav jeste, Lamborghini kaže da postoje "skoro neograničene" mogućnosti za prilagođavanje. Kroz program Lamborghini Ad Personam dostupno je 350 boja eksterijera i 65 nijansi unutrašnjosti...

Ironično je da će Lamborghinijev prvi terenski automobil biti i njegovo posljednje vozilo sa tradicionalnim pogonom, a upravo to je novi Huracan Sterrato koji je upravo predstavljen u Art Baselu u Majamiju. Ovo predstavljanje je kulminacija višemjesečnih špijunskih fotografija na kojima se vidi podignuti Huracan u akciji. Dizajn eksterijera službeno je predstavljen ranije u novembru, iako pomalo obavijen dimom. Sterrato ima skromno podignuto vješanje za 4,3 cm u odnosu na Huracan Evo. Ovo omogućava veći hod amortizera, a Lamborghini daje Sterratu ažuriranu verziju svog Integrated Vehicle Dynamics sistema kako bi ga maksimalno iskoristio. Psterrato je dobio nove kalibracije za Strada i Sport režime vožnje, a tu je i novi Rally način rada posvećen površinama sa slabim prianjanjem.

 

 

 


Osim što je viši, Huracan Sterrato je i nešto širi i naravno ima pogon na svim točkovima. Kočnice od 15 inča sa čeljustima sa šest klipova obezbjeđuju snagu zaustavljanja naprijed, sa diskovima od 14 inča i čeljustima sa četiri klipa nazad. Smještene su iza 19-inčnih točkova obuvenih posebnim kompletom Bridgestone Dueler AT002 guma za sve terene, napravljenih specijalno za ovaj automobil. Gume takođe nude malo više prianjanja na prljavštini, što je važno jer Sterrato ima 602 konjske snage i 560 njutn-metara obrtnog momenta iz Lamborghinijevog 5,2-litarskog V10, koji svu tu snagu šalje preko sedmostepenog mjenjača sa dvostrukim kvačilom. Kada je prianjanje dovoljno, Huracan Sterrato će dostići 100 km/h za 3,4 sekunde i nastaviti do najveće brzine od 260 km/h. Nije tako brz kao drugi Huracani, ali ima i sasvim drugačiju svrhu. To dodatno svjedoči i vizuelni izgled Sterrata. Aluminijumske ploče podvozja štite vitalne dijelove pogonskog sklopa. Takođe ima ojačane pragove i premješteni usis vazduha na zadnjoj strani krova, dizajniran ne zbog ulaska u duboke vode, već za uvlačenje čistog vazduha bez prašine.

 


Dok prilagođavanja mogu biti gotovo neograničena, sam Sterrato nije. Lamborghini će proizvesti 1.499 jedinica za cijeli svijet, a proizvodnja će početi u februaru 2023. Cijene će biti objavljene kasnije.

Datum objave: 30/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook