Naslovna > Automobili > Peugeot > 308 > Stigao posve novi dinamični fastback

Peugeot 408

Stigao posve novi dinamični fastback

Novi PEUGEOT 408 na tržište stiže početkom 2023. Riječ je o vozilu s globalnim ambicijama – isprva će se proizvoditi u Mulhouseu u Francuskoj za evropsko tržište, a zatim u fabrici u Chengduu u Kini za tamošnje tržište...

Novi Peugeot 408 iznenađuje jer je potpuno drugačiji od drugih. Prvi je svoje vrste u istoriji marke. Novim modelom 408 Peugeot pokazuje svu kreativnost svojih timova i nudi novu fastback siluetu u vrhu C-segmenta. Ovaj Peugeot nove generacije odlikuje se jedinstvenom privlačnošću, dok je kod konstrukcije naglasak bio na efikasnosti i inteligentnoj elektrifikaciji, ali i na emocijama koje pobuđuju napredne tehnologije stvorene za veći užitak u vožnji i intuitivno upravljanje.  

 

 

 


Peugeot 408 prije svega se ističe svojom dinamičnom fastback siluetom. Linije su oštre, prednja je rešetka u boji karoserije kako bi se savršeno stopila s prednjim krajem, a na njoj se ističe novi amblem marke Peugeot s glavom lava. Obrnuti izrez zadnjeg branika djeluje neočekivano, a bočnim stranama daje snažan izgled. Novi Peugeot 408 se vozi na točkovima promjera 720 mm, a legendarni 20-inčni naplatci odlikuju se neobičnim geometrijskim dizajnom. Prednji svjetlosni potpis u obliku očnjaka povezuje model 408 s ostatkom porodice Peugeot.

 


Novi Peugeot 408 dugačak je 4,69 metara i ima veliki međuosovinski razmak od 2,79 metara, što mu daje izuzetnu količinu prostora u drugom redu sjedišta. Visok je 1,48 m i krasi ga vitka i profinjena silueta. Prtljažnik je takođe velikih dimenzija te se odlikuje zapreminom od 536 litara, uz mogućnost povećanja na 1611 litara kad se preklope zadnja sjedišta. Ponuda motora koji pokreću Peugeot 408 uključuje plug-in hibridni motor s dvjema opcijama snage (180 i 225 KS) i benzinsku verziju sa 130 KS. Sva tri pogona kombinovana su s 8-stepenim automatskim mjenjačem EAT8.

 


Unutar putničkog prostora smještena je jedna od glavnih karakteristika marke: kokpit Peugeot i-Cockpit. Kompaktni upravljač i-Cockpita višestruko povećava užitak u vožnji nudeći jedinstvenu upravljivost i preciznost kretanja. Upravljač novog modela 408 ergonomičan je i grijan (opciono) te se na njemu nalaze tipke za upravljanje multimedijalnim sistemom (radio, telefon) i određenim sistemima za pomoć u vožnji. Nova digitalna armaturna ploča s 10-inčnim digitalnim ekranom smještena je u visini očiju odmah iznad upravljača. U nivou opreme GT armaturna ploča dostupna je s 3D tehnologijom.

 


Novim modelom 408 marka zaokružuje svoju gamu u itekako strateškom C-segmentu. Peugeot je u posljednjih nekoliko godina zauzeo vodeću poziciju u tom segmentu zahvaljujući uspjehu SUV modela 3008 i 5008, kao i triju generacija limuzina 308 i karavana 308 SW, a najnovije su upravo predstavljene.

Datum objave: 22/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook