Naslovna > Automobili > BMW > X7 > Stigla unaprijeđena Alpina sa 621 KS

BMW XB7

Stigla unaprijeđena Alpina sa 621 KS

BMW Alpina XB7 vodeći SUV debituje s novim izgledom, novom tehnologijom za 2023. modelsku godinu. Alpina je objavila jednu fotografiju XB7 iz 2023. godine, za koju se takođe čini da je CGI pa ćemo morati pričekati dok ne stigne kompletna galerija fotografija...

Alpina, BMW-ovo sada luksuzno tuning krilo u kući, osvježila je XB7. Sa novom prednjom maskom i novom tehnologijom unutra, redizajnirani SUV sigurno će impresionirati i „zastrašiti“ gdje god da se pojavi. Najveća promjena napravljena je na prednjem dijelu SUV-a gdje je njegov dizajn svjetala izmijenjen za 2023. godinu, slijedeći isti dizajn kao i ostatak X7 linije. Nova, tanka prednja svjetla podvučena su drugim redom zatamnjenih svjetlosnih elemenata koji okružuju BMW-ovu „Iconic Glow“ rešetku za „bubrege“, a takođe su nestali i hromirani brkovi sa trenutnog modela.

 

 

 


Ispod poklopca motora, 2023 XB7 dobija najnoviju generaciju BMW-ovog 4,4-litarskog twin-turbo V8, koji koristi blago-hibridnu pomoć i novu izduvnu granu za još uzbudljiviji zvuk i brži odziv turbo agregata. Snaga, međutim, ostaje ista sa 621 KS i 800 Nm obrtnog momenta. To omogućava SUV-u da postigne maksimalnu brzinu od 290 km/h i 100 km/h za samo 4,2 sekunde.

 


Vazdušno vješanje na obje osovine i Alpina-specifični amortizeri i kinematičke postavke su ugrađeni kao standard. Pri brzinama manjim od 30 km/h vješanje se automatski podiže radi boljeg klirensa, dok se pri većim brzinama automatski spušta radi bolje aerodinamike. Nalazi se na posebno razvijenim kombinacijama točkova i guma koje počinju sa 21-inčnim „Alpina Dynamic“ naplatcima umotanim u gume visokih performansi. Oni koji traže malo više vizuelnog efekta, ipak, mogu se odlučiti za 23-inčne naplatke od kovane legure „Alpina Classic“ sa 20 krakova koje dolaze umotane u Pirelli gumu.

 


Unutra, Alpina nudi svoj poznati asortiman kožnih presvlaka po mjeri, a XB7 radi na najnovijem BMW operativnom sistemu 8, koji omogućava intuitivne glasovne kontrole koje obezbjeđuje BMW Intelligent Personal Assistant.

 


BMW Alpina XB7 za 2023. otvoren je za preliminarnu narudžbu na evropskim tržištima, a isporuka se očekuje u decembru. Za američko tržište i tržišta sa volanom na desnoj strani, proizvodnja će početi u decembru 2022., a knjige narudžbi će se vjerovatno otvoriti u septembru. Cijene počinju od 170.500 evra.

Datum objave: 14/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook