Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > Actros > Stigli potpuno električni eActros i Actros L

Najnoviji Mercedes-Benz kamioni

Stigli potpuno električni eActros i Actros L

Činjenicu da Actros L obezbeđuje visok nivo udobnosti za vozača naglašava i kabina sa širinom od 2,5 metara, kao i činjenica da je dostupna samo u varijantama StreamSpace, BigSpace i GigaSpace. Nedostatak tunela za motor u kabini obezbeđuje ravan pod i prijatan ambijent. Poboljšana zvučna izolacija smanjuje neželjenu buku i na taj način doprinosi opuštanju, ne samo tokom vožnje već i tokom perioda odmora, dok je položaj sedenja spušten i dodatno optimizovan...

Tokom događaja „Driving Experience” u mjestu Vert na Rajni (Wörth am Rhein), Mercedes-Benz Trucks je pružio priliku međunarodnim novinarima da voze eActros i vodeći kamion Actros L za duge relacije. Oba kamiona su izuzetno visokotehnološka i uključuju brojne inovacije, ali iako se njihovi pogonski sistemi razlikuju, oba nude transportnim kompanijama mogućnost da efikasno savladaju svoje svakodnevne zadatke, dok istovremeno pružaju vozačima bezbjedne, udobne i dinamične kamione. Nakon događaja „Driving Experience", proizvođač organizuje događaj za kupce koji traje nekoliko nedjelja za ukupno oko 1.000 učesnika iz cijele Evrope o centralnim aspektima e-mobilnosti kao što su infrastruktura, usluge i e-kamioni.

 

 

 


Karin Rådström, CEO Mercedes-Benz Trucks: “Ogromno interesovanje za naš eActros Driving experience događaj je još jedan dokaz popularnosti koju e-mobilnost već stiče kod kupaca. Kupci na taj način šalju snažan signal svim zainteresovanim stranama da udruže napore i brzo stave sve više električnih kamiona na put, prošire infrastrukturu za punjenje i stvore paritet troškova.”

 

 

 

 

U svakom trenutku tokom putovanja, moguće je ne samo vidjeti koliko je eActros štedljiv, već i poboljšati njegovu upotrebu energije uz pomoć inteligentne rekuperacije. To je zato što električni motor pretvara kinetičku energiju u električnu energiju tokom svakog manevra kočenja. Energija proizvedena na ovaj način se vraća u baterije eActros-a, čime se doprinosi povećanju dometa vozila. Još jedan pozitivan sporedni efekat regenerativnog kočenja je manji pritisak na kočnice eActros-a.

 

 

 

Što se tiče energije: eActros se sastoji od tri (eActros 300) ili četiri paketa baterija (eActros 400), od kojih svaki nudi instalirani kapacitet od 112 kWh  i upotrebljiv kapacitet od oko 97 kWh. Sa četiri paketa baterije, eActros 400 ima domet do 400 kilometara. Tehnološko jezgro je pogonska jedinica – kruta električna osovina sa dva integrisana elektromotora i dvostepenim mjenjačem. Oba motora sa tečnim hlađenjem generišu kontinuiranu snagu od 330 kW, kao i vrhunske performanse od 400 kW. eActros se može puniti do 160 kWh: tri paketa baterija zahtijevaju nešto više od sat vremena da se napune od 20 do 80 procenata na standardnoj stanici za brzo punjenje jednosmjernom strujom sa strujom punjenja od 400 A.

 

Datum objave: 31/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook