Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Stiže dugo očekivani hot hatch

VW Golf R

Stiže dugo očekivani hot hatch

Volkswagen se priprema za jedno od svojih najvećih otkrića ove godine – predstavljanje novog Golfa R koje je zakazano za 4. novembar....

Datum prezentacije je potvrđen kada je brend objavio fotografiju vrata prtljažnika sa centralnim R logom. Međutim, izgled Golfa R odavno ne predstavlja nikakvu misteriju, jer se u medijima već mogao vidjeti prototip sa manjom kamuflažom u toku testnih vožnji. Prototipski modele su „izdavali“ veliki naplaci sa niskoprofilnim pneumaticima, kočiona kliješta u plavoj boji, zadnji spojler i istaknuti usisnici za vazduh. Tu je naravno i prepoznatljivi izduvni sistem sa četiri cijevi, koji je jedan od zaštitnih znakova R verzija.

 

 

 

Prema dosadašnjim informacijama, Golf R će raspolagati sa 334 KS koje će biti izvučene iz pojačane verzije dvolitarskog turbo benzinca EA888 koji je ugrađivan u novi Tiguan R i Arteon R. Međutim, vrlo je moguće na novi VW hot hatch debituje sa nešto manje snage.

 

Kao i ranije, snaga će se prenositi na sva četiri točka preko Haldex sistema, uparenog sa sedmostepenim automatskim mjenjačem dvosrukog sistema kvačila. Manuelni mjenjač, po svemu sudeći neće biti u ponudi.

 

 

 

Prema informacijama, novi Haldex sistem je sposoban za potpuno promjenjivu kontrolu, jer neprestano šalje po potrebi snagu na prednju i zadnju osovinu u kombinaciji sa Volkswagenovim XDS+ elektronskim blokadama diferencijala sistemom kontrole stabilnosti. Ovaj kombinovani sistem će reagovati u datim situacijama kao i onaj postavljen na Mercedesu-AMG A45.

 

Za sada još uvijek ostaje nepoznato da li će se snažnija verzija Golf R Plus, koji bi mogao raspolagati sa oko 400 KS, predstaviti tokom naredne godine ili čak nešto kasnije...

Datum objave: 02/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook