Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > C Klasa > Stiže konkurent BMW-u M3

Mercedes-AMG C63

Stiže konkurent BMW-u M3

Svjetska premijera novog automobila je zakazana za srijedu, 21. septembra. AMG neće lansirati još jedan C63 Coupe i kabriolet jer će se modeli C-Klase i E-Klase spojiti u CLE...


AMG je na Goodwood festivalu brzine predstavio tanko pokriveni prototip C63 koji je upravo gotov i spreman da izađe na pozornicu. Malo je toga što se ne zna o BMW M3 rivalu, prije svega za razliku od svog prethodnika sa pogonom na zadnjoj osovini, sljedeća generacija će se prodavati isključivo sa 4Matic. V8 je zvanično stvar prošlosti, Affalterbach-ovci su u brojnim prilikama ponovili da će novi C63 usvojiti 2,0-litarski M139 od modela "45", ali sa više snage i postavljen uzdužno. Elektromotor postavljen nazad će crpiti energiju iz baterije od 6,1 kWh, što znači da će automobil biti plug-in hibrid.

 

 

 


Polovljenje broja cilindara će bez sumnje uznemiriti mnoge obožavaoce velikog motora, ali sa kombinovanih 670 KS, vodeća C-Klasa bi trebalo da bude dovoljno brza. Ostaje još samo da se vidi da li će novi automobil imati i C63 Estate verziju, karavan koji će se boriti sa novim konkurentom – M3 Touring. AMG C63 bi trebao ponuditi čisto električni domet s obzirom na njegovu PHEV postavku, ali s obzirom na to koliko će baterija biti mala, motor s unutrašnjim i sagorijevanjem će se pokrenuti prije ili kasnije. Težina je zabrinjavajuća s obzirom na to da iako je motor sa četiri cilindra mnogo lakši od starog V8, svi dijelovi povezani s hibridom će sigurno dodati mase i neće biti veliko iznenađenje ako na kraju bude znatno teži od svog prethodnika.

Datum objave: 19/09/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook