Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > Stiže kontraverzna četvorka

BMW Serija 4 Coupe

Stiže kontraverzna četvorka

Slike novog BMW-a Serije 4 sa njegovim kotraverznim dizajnom prednje rešetke hladnjaka izašle su u javnost malo prije zvanične prezentacije...

Ne tako davno BMW je objavio nekoliko službenih fotografija novog coupea Serije 4 i uprkos debelom kamuflažnom pokrovu, mogla su se raspoznati određena dizajnerska rješenja i zahvati, a predmet rasprava je bio novi izgled prednjeg kraja vozila. Prema riječima BMW-a, ovaj polarizujući izgled je moderna interpretacija vertikalne rešetke hladnjaka sa čuvenog sportskog modela 328 i coupeu E9 iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina prošlog vijeka. Jedan od razloga za ovako kontraverzno dizajnersko rješenje je "udaljavanje" od limuzine Serije 3 na kojoj se ovaj novi coupe bazira.

 

 

 

Naime, stil Serije 4 Coupe je gotovo identičan BMW-ovom modelu Concept 4 sa prošlogodišnjeg sajma automobila u Frankfurtu. Tanka LED prednja svjetla, oblici karoserije i zadnji kraj dijele zajedničko „porijeklo“. Kao i njegovi prethodnici Serija 4 dijeli zajedničku bazu sa Serijom 3, uz pojedina mehanička i strukturalna podešavanja kako bi se omogućila „oštrija“ vožnja. Linija Serije 4 će biti uglavnom fokusirana na performanse, tako da se uskoro može očekivati varijanta M440i xDrive pokretana sa trolitarskim linijskim šestocilindrašem od 374 KS koji će se prenositi na podlogu putem osmosbrzinskog automatskog mjenjača.

 

 

 

BMW je takođe potvrdio informaciju o ugradnji 48V „blagog“ hibridnog sklopa na modelu M440i koji će omogućavati dodatnih 11 KS što će omogućiti bolji odziv gasa i bolje ubrzanje. Ovaj pogonski sistem je uvezan sa malom baterijom koja se puni energijom koju stvara usporavanje vozila. Naravno, četvorocilindarski dizel i benzinski agregati će se naći na spisku ponude.

 

 

BMW će takođe projektovati i vodeću M4 varijantu, koji bi na tržište trebao stići tek u toku naredne godine. Ovaj performantni model će pokretati trolitarski linijski šestocilindraš dizajniran u BMW-ovom M Division odjeljenju. Kao i u modelu X3 M, ovaj pogonski agregat sa dvostrukim turbopunjačem će raspolagati sa 510 KS pri 600 Nm obrtnog momenta. Pored toga M4 će po prvi put koristiti selektivni sistem pogona na sva četiri točka.

 

 

Za više detalja oko performansi, opreme i cijena treba ipak sačekati zvaničnu prezentaciju.

Datum objave: 01/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook