Naslovna > Automobili > Jeep > Avenger > Stiže novi SUV manji od Renegadea?

Jeep

Stiže novi SUV manji od Renegadea?

Jeep sprema novi model koji će koristiti modularnu arhitekturu PSA grupacije, proizvodnja će se odvijati u Poljskoj, a pozicioniraće se ispod Renegadea...

Prije nešto više od šest godina Jeep je nagovijestio lansiranje novog početnog modela koji će se naći ispod Renegadea. Čini se da mali crossover prema Automotive News Europe konačno stiže, a proizvodnja bi trebalo da krene u julu 2022. godine u Tiši fabrici u Poljskoj. Dok se Renegade vozi na Small Wide 4x4 platformi koja je razvijena unutar FCA grupacije, njegov novorođeni mali brat koristiće platformu iz PSA grupacije. Konkretno, riječ je o kompaktnoj modularnoj platformi CMP. Da bi bi pravi Jeep, neophodno je da dolazi sa pogonom na sva četiri točka, ali to neće biti problem jer istu tehnologiju uspješno koriste modeli iz Peugeota i DS-a.

 

 


Govoreći o elektrifikaciji, mali Jeep takođe planira da ukine motore sa unutrašnjim sagorijevanjem i ponudi čisti EV derivat. Izvor ne navodi dimenzije vozila, ali riječ je o automobilu koji će biti manji od Renegadea koji je dugačak 4,230 mm, 1,810 mm širok i 1,690 mm visok. Pored Jeepa, Alfa Romeo i Fiat takođe planiraju svoje verzije umanjenog crossovera, ali oni će stići nešto kasnije. Automotive News Europe navodi da bi Alfin model potencijalno mogao nositi Brennero ime, a u proizvodnju će ući u januaru 2023. godine. Ovaj dvojac takođe će se proizvoditi u Poljskoj gdje se Fiat 500 i Lancia Ypsilon proizvode od strane novoformirane kompanije Stellantis.


Nije poznata rasprostranjenost tri noviteta, ali nema sumnje da je ključno tržište ono na evropskom tlu. Stari kontinent je najočiglednija meta nudeći kupcima pristupačan način da se nađu u savremenom SUV-u jednog od tri pomenuta proizvođača.

Datum objave: 01/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook