Naslovna > Vijesti > Stiže robusni terenac iz Škotske

Munro Mark 1

Stiže robusni terenac iz Škotske

Svjesni nedostatka vozila koja bi se koristila kao radne mašine, kompanija iz Škotske će uskoro lansirati čisto električni terenac nazvan Munro Mark 1, koji će svoju namjenu tražiti na poljoprivrednim zemljištima...

Škotska ,,start-up“ kompanija All Terrain All Electric (ATAE) uskoro će lansirati čisto električni terenac sa 4x4 pognom, a model je zamišljen kao ekonomičnija alternativa britanskim farmerima, popunjavajući tako prazninu koju je ostavila prethodna generacija Land Rover Defendera. U zemljama kao što je Škotska, terensko vozilo je mnogo više nego samo sredstvo za prevoz, pa se tako često koristi na zahtjevnim terenima u izvršavanju raznih poljoprivrednih poslova. Svjesni toga, Russ Peterson i Ross Anderson razvili su Munro Mark 1, automobil zamišljen kao pravi povratak osnovnom terenskom vozilu sa čisto električnim pogonom.

 

 


Munro Mark 1 zasnovan je na platformi Ibex F8 britanskog proizvođača Foers, a donosi između ostalog sve prave odlike terenca poput krute osovine, stalni pogon na sva četiri točka, zaključavanje diferencijala i tako dalje. Škoti još nisu dali nikakve posebne podatke o proizvodnom modelu, ali nekoliko bitnih tehničkih detalja je dostupno. Ugrađeni elektromotor isporučuje 210 KS i maksimalni obrtni moment od 300 Nm. Kapacitet baterije od 52 kWh trebalo bi da omogući autonomiju od oko 250 km.

 


Spolja Munro Mark 1 donosi karoseriju četvrtastog oblika uz lukove točkova koji terenskim gumama daju veliku slobodu kretanja. Kabina sa četvero vrata nudi prostor za 5 putnika i prtljažnik zapremine 1,250 litara. Unutrašnjost je dizajnirana da bude jedostavna, robusna i periva. DAB radio dolaziće u standardnoj opremi, dok će ekran na dodir biti ponuđen kao opcija. Prve narudžbe očekuju se na ljeto 2021., a isporuke bi trebalo da krenu početkom 2022. godine. Proizvodnja je ograničena na 1,000 jedinica godišnje, a osnovna cijena iznosiće 50,000 funti.

Datum objave: 03/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook