Naslovna > Teme > Stop alkoholu za volanom

AMS RS preventivna kampanja

Stop alkoholu za volanom

Auto-moto savez Republike Srpske je u susret novogodišnjim praznicima pokrenuo veliku preventivnu kampanju „Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti“…

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) je od 15. decembra pokrenuo veliku republičku saobraćajno-preventivnu kampanju „Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti“. Kampanja će trajati do 31. januara i njome se želi ukazati na opasnosti kojima su izloženi vozači i pješaci, a koji pod uticajem alkohola upravljaju vozilima ili se kreću kolovozom. Cilj aktuelne kampanje je da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu – kazao je Ranko Babić, Generalni sekretar AMS RS.

 

 

 


On je podsjetio da se u Srpskoj od januara do novembra ove godine dogodilo 8.713 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 98 lica, a 508 je zadobilo teške tjelesne povrede. Alkohol je bio jedan od najčešćih uzroka nastanka navedenih saobraćajnih nezgoda. Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa jednim promilom alkohola u krvi rizik od nastanka saobraćajne nezgode je sedam puta veći, a kod 1,4 promila čak 20 puta. Ako vozači već znaju kako alkohol djeluje na njihov organizam i ako su svjesni strašnih poljedica koje mogu nastati zbog vožnje u pijanom stanju onda nema nijednog izgovora koji može da opravda njihovu neodgovornost po ovom pitanju. Praznici su vrijeme kada treba da se opustimo i veselimo, ali i da budemo društveno odgovorni. Uz iskrene čestitke i najljepše želje za Novu 2018. godinu pozvao bih sve vozače da ne sjedaju za upravljač pod uticajem alkohola, jer tako ugrožavaju sebe, ali i sve ostale učesnike u saobraćaju – poručio je Ranko Babić. U realizaciji kampanje „Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti“ uključeni su Ministarstvo saobraćaja i veza RS, MUP RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS i 48 Auto-moto društava, te preduzeće „Molson kors“ i lokalne zajednice. AMS RS je Banjaluci predstavio uređaj koji simulira dejstvo bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača ili putnika prilikom čeonog sudara.

Datum objave: 15/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook