Naslovna > Automobili > Subaru > Crosstrek > Subaru Crosstrek

Subaru

Subaru Crosstrek

Potpuno novi Subaru Crosstrek premijerno će biti predstavljen na predstojećem New York Auto Showu.

Novi model Subarua, Crosstrek, službeno će biti otkriven na predstojećem New York Auto Showu. Crosstrek dolazi na novoj Subaruovoj Global platformi koja je projektovana tako da daje više sigurnosti, komfora i zabave u vožnji.
Očekivano, oblik karoserije izveden je u stilu crossovera kojima japanski proizvođač automobila ionako stremi. U odnosu na dosadašnje slične modele karoserija je narasla u svim smjerovima. Pri tome nije zaboravljen ni međuosovinski razmak koji je ovom prilikom rastegnut na 268 cm.
Unutrašnjost je znatno modernija nego do sada. Naravno, centralnim dijelovima kokpita dominira veliki info displej. Multimedija donosi aplikacije Apple Car Play i Android Auto bez kojih se više ne može zamisliti ni jedan novi automobil.
Već pomenuta Global platforma je za 70% otpornija na torziona uvijanja čime se postignute bolje vozne osobine. Konstruktori obećavaju i znatno bolju akustičnu izolaciju čime je poboljšan komfor vožnje.

 


Na početku prodaje Crosstrek će se nuditi sa 2,0 litrenim benzinskim motorom boxer konfiguracije. Maksimalna snaga je 155 KS a na pogonske se osovine prenosi preko CVT mjenjača. Automatika mjenjača podešena je tako da se CVT  može ponašati kao klasični manuelni mjenjač sa 7 stepeni prenosa. U tom slučaju vozač samostalno odabire željeni stepen prenosa preko polugica na volanu.
Radi što boljeg iskorištavanja raspoložive snage Crosstrek dolazi sa sistemom Active Torque Vectoring koji je premijerno predstavljen na modelima WRX i WRX STi.
Prvi primjerci u prodajne salone dolaze sredinom ljeta...

 

Datum objave: 04/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook