Naslovna > Motocikli > Sudija
FOTO GALERIJA (16)

Motocikl - Victory Judge

Sudija

Gotovo tri godine u izradi, od ideje do predstavljanja, Victory Judge ili „sudija“ je prvi cruiser na novoj platformi ovog proizvođača. Sudeći po prvim impresijama, neobičnog američkog snagatora je vrijedjelo čekati...

Pri pogledu na model Judge prvi utisak je da pripada liniji Hammer S. Istina je sasvim drugačija, jer Judge je potpuno novi motocikl u klasičnom američkom muscle stilu, dizajniran da sakrije svoje pozamašne dimenzije i težinu. Dovoljan je samo jedan pogled pa da pravi poznavatelji Victory motocikala „sudiju“ prepoznaju kao punopravnog člana ove porodice, iz prostog razloga što sadrži jedinstvene elemente i agresivan izgled, tipične za ovog proizvođača.

 

Naravno, styling je inspirisan muscle automobilima iz 70-ih godina prošlog vijeka, dok finalni pečat ekskluzivnosti obezbjeđuju tri boje u ponudi - mat crna, sunset crvena i takozvana nuclear narandžasta, kao i „mesnati“ 16-inčni laki točkovi sa pet krakova. Zahvaljujući nisko postavljenom sjedištu ili bolje rečeno sedlu, te optimalno postavljenom upravljaču i nožnim osloncima, sa upravljanjem neće imati problema ni niže osobe.

 

 

Govoreći o agilnosti modela Judge, predstavnici Victoryja ističu: „Vozač modela Judge bez obzira na njegovu visinu uvijek se nalazi u idealnom položaju, tako da uvijek ima potpunu kontrolu nad motociklom. Niže postavljene kontrole rezultovale su udobnom pozicijom koja ulijeva povjerenje, a stvoriti takvu ergonomiju koja ne umara bio nam je i prioritetni cilj. Judge se veoma glatko vozi kroz uske krivine, uvijek ima dovoljno snage, a premijum vješanje i poluplivajuće disk kočnice uklapaju se i u veoma jasnu sliku bezbjednosti.“ Za pogon modela Judge zadužen je poznati Freedom 106/6 V-Twin agregat zapremine 1.731 ccm, koji se može pohvaliti sa čak 153 Nm obrtnog momenta.

 

Motor je opremljen jednom bregastom osovinom koja upravlja četiri ventila po cilindru, začinjenom samopodešavajućim hidrauličnim podešavanjem za jednostavnije održavanje. Freedom 106 je opremljen i elektronskim ubrizgavanjem goriva, te dvostrukim 45-mm tijelima odgovornim za veoma fluidan i brz odgovor na okretanje ručice gasa. Dvocilindrični V agregat je uparen sa šestobrzinskim mjenjačem, specifičan po overdrive šestoj brzini, koja omogućava opuštenu vožnju na otvorenom putu. Victoryjev „sudija“ se kotrlja 16-inčnim naplacima, sa gumama Dunlop Elite II, čiji bijeli natpisi dodatno utiču na naglašeno mišićavi optički nastup ovog cruisera.Ovakva vrsta pogotovo američkih motocikala nikada se nije mogla pohvaliti vrhunskim kočnicama, pa je tako za zaustavljanje modela Judge upotrijebljen samo jedan prednji 300-mm disk opremljen četvoroklipnom čeljusti, dok je pozadi postavljen takođe 300-mm disk, ali sa dvoklipnom čeljusti.

 

 

U Victoryju tvrde da je ovaj sistem kočnica sasvim dovoljan za sigurno zaustavljanje, iz prostog razloga što je motocikl namijenjen laganom krstarenju bez obaranja brzinskih rekorda. Victory u SAD ima svoju vjernu klijentelu, koja treba da prepozna nastojanje ovog proizvođača da u modelu Judge spoji snagu tipičnog Vtwin motocikla sa dinamičnim mišićavim stilom koji se nudi sa cijelim brdom individualne dodatne opreme. Judge bez ikakve sumnje otvara novo poglavlje visokoperformantnih cruisera, koji nude jednostavno rukovanje i posebno iskustvo u vožnji. Victory Judge već se prodaje u SAD po cijeni od 13.999 USD, a da li će se i po kojoj cijeni nuditi na Starom kontinentu još uvijek nije poznato.

 

Datum objave: 26/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook