Naslovna > Automobili > Toyota > Supra > Supra sa BMW-ovim agregatom

Toyota

Supra sa BMW-ovim agregatom

Japanski proizvođač inzenadio je mnoge kada je objavio informaciju da će se ispod poklopca motora sportskog modela Supra naći pogonska jedinica drugog proizvođača...

Nova generacija Supre pogonski agragat će dijeliti sa BMW Z4 modelom. Glavni inženjer Toyote Tecuja Tada objašnjava kako se kompanije odlučila na ovo odluku prvenstveno zbog istraživanja tržišta i želje kupaca, a svi rezultati su upućivali na redni šestocilidarski agregat. Pošto se Supra neće proizvoditi u ogromnim količinama, proizvođaču nije ispaltiv razvoj sosptvenog motora ove konfiguracije, već je isti preuzet iz BMW-ovih modela Z4 M40i i M340i.

 


Ovaj agregat radne zapremine 3,0 l uparen je sa osmostepenim automatskim mjenjačem. Bez obzira što su dvije kompanije zajedno ušle u ovaj projekat, obećavaju da će iz njega izaći potpuno dva različita automobila, koja će se prvenstveno razlikvoati po izgledu.  Predstavljanje nove Toyota Supre očekuje se na sajmu automobila u Detroitu, koji svoja vrata otvara 13. januara naredne godine.

Datum objave: 24/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook