Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Tonale > SUV na novoj platformi planiran za 2022. godinu

Alfa Romeo Tonale

SUV na novoj platformi planiran za 2022. godinu

Italijanski proizvođač će odustati od Giorgio platforme na kojoj su bazirani modeli Giulia i Stelvio, što će odgoditi predstavljanje modela Tonale za početak 2022. godine...

Direktor brenda Alfa Romeo Jean-Phillipe Imparato je najavio da će svi budući modeli imati neku formu elektrifikovanog pogona, uključujući plug-in hibride. Novi petogodišnji plan Stellantis grupe koji se očekuje krajem 2021. ili početkom 2022. godine, daće jasniju sliku planova grupacije za proizvođača iz Italije, ali je već sada jasno da će premijera modela Tonale biti odgođena za sljedeću godinu. Prvi primjerci bi se trebali naći u prodaji na ljeto 2022. godine, sa poboljšanim performansama plug-in pogona, koji je predstavljao glavni razlog odgađanja premijere modela. Serijski Tonale će biti sličan koceptnoj verziji, uz nešto zaobljenji oblik karoserije i veće svjetlosne grupe.

 

 


Italijani u budućnosti planiraju još jedan model koji će se u Alfinoj gami naći ispod Tonalea. Model će nositi ime Brennero i biće dostupan samo u električnim i hibridnim varijantama, a proizvodnja bi nakon predstavljanja 2023. godine trebala početi u Stellantisovoj fabrici u Poljskoj, gdje bi se proizvodio zajedno sa nasljednicima modela 500X i Jeepa Renegade. Nakon potvrde da se Peugeot neće vraćati na tržišta Sjeverne Amerike u skorije vrijeme, očekuje se ozbiljnije ulaganje u poboljšanje položaja Alfa Romea u premijum segmentu na tim tržištima. Stellantis u svojim planovima navodi Alfa Romeo, Lanciju i DS kao svoja tri premijum brenda koji će sarađivati pri razvoju budućih tehnologija i agregata koji neće biti dostupni u standardnijim vozilima ovog automobilskog giganta. Prvi takvi modeli se očekuju u toku 2024. godine.

Datum objave: 29/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook