Naslovna > Automobili > BMW > X5 > SUV sa alternativnim izvorom pogona

BMW iX5

SUV sa alternativnim izvorom pogona

Bavarski proizvođač automobila, predstavio je na sajmu IAA Mobility u rodnom gradu novo vozilo sa inovativnim pogonskim sklopom...

Prelazak sa i postepeno napuštanje motora sa unutrašnjim sagorijevanjem je prepoznat i prisutan trend u automobilskoj industriji već duže vrijeme. Sada proizvođači nastoje da nađu najefikasnije riješenje alternativnog pogonskog izvora, na kojem će se zasnivati vozila u budućnosti. Najpopulatniji put u okviru ovog pitanja je elektrifikacija, koja je glavna tema ovogodišnjeg sajma automobila u Minhenu, sa obzirom da će tom prilikom biti predstavljen veliki broj hibridnih i potpuno električnih novih modela.

 

 

 

 

 


Međutim pored električnog pogona, nekoliko proizvođača upustilo se u projekte vozila koja su pokretana hidrogenskom energijom. Jedan takav model je i predstavljen na sajmu u Minhenu, a riječ je o BMW-ovom SUV modelu pod nazivom iX5. Ovaj automobil dijeli svoj vanjski izgled modelom X5 M, ali ispod poklopca motora ne nalazi se 4,4-litarski V8 motor sa 617 konjskih snaga. Umjesto toga, postavljena je snažna maska, koja ispod skriva električnu opremu. SUV na vodonikovo gorivo proizvodi daleko skromnijih 168 KS, iako BMW kaže da iX5 Hydrogen može povećati snagu do 369 KS  po potrebi. "Tehnologija vodonikovih gorivih ćelija može biti privlačna opcija za održive pogonske sklopove - posebno u većim klasama vozila", rekao je Frank Weber, član upravnog odbora BMW -a za razvoj. "Zbog toga su cestovna ispitivanja gotovo standardnih vozila s pogonom na vodonikove gorivne ćelije važna prekretnica u našim istraživanjima i razvojnim naporima." Za sada iX5 neće u masovnu proizvodnju, sve dok se ne stvore uslovi za korištenje vozila sa ovakvim pogonskim sklopovima, u vidu odgovarajuće infrastrukture i efikasne mreže punionica.

Datum objave: 07/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook