Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GLS > Sve o novom GLS modelu

Mercedes-Benz

Sve o novom GLS modelu

Ovo je najveće i najluksuznije SUV vozilo Brenda Mercedes-Benz, i iznad svega nudi više: više prostora, više komfora, više luksuza.

Samouveren spoljašnji izgled vozila proizilazi iz njegovih impresivnih dimenzija, koje su još veće u poređenju sa prethodnikom (dužina+77 mm, širina +22 mm). Korist od 60 mm dužeg međuosovinskog rastojanja je i prostranost u unutrašnjosti, pogotovo u drugom redu sedišta. Tri reda sedišta koja se mogu u potpunosti električno pomerati i podešavati za sve putnike nude izuzetan nivo komfora i obiman prostor. Sedišta u trećem redu se mogu spustiti u pod kako bi se povećala zapremina prtljažnog prostora (do 2400 litara), dok se sedišta u drugom redu mogu oboriti u ravni poda. Uz sve navedeno verzija sa šest sedišta koja poseduje dva luksuzna individualna sedišta u drugom redu je po prvi put dostupna strankama. Svoju premijeru proslavlja model GLS 580 4MATIC (kombinovana potrošnja: 10.0-9.8 l/100 km; kombinovana emisija CO2: 229-224 g/km) predstavlja elektrifikovanu varijantu sa V8 motorom i EQ Boost sistemom sa integrisanim starter generatorom i mrežnim naponom u motornom prostoru od 48 V.

E-ACTIVE BODY CONTROL aktivni sistem oslanjanja koji se zasniva na mrežnom naponu 48 V nudi izuzetan komfor oslanjanja, agilno upravljanje i visok nivo off-road mogućnosti. Baš kao i GLE, GLS karakterišu najnovije generacije Mercedes-Benz pomoćnih sistema za vožnju koji vozaču daju kooperativnu podršku tokom vožnje. Novi 4MATIC sistem obezbeđuje visok nivo agilnosti kao i velike performanse na zemljanom putu. Novi GLS poseduje impresivne aerodinamičke karakteristike koje su najbolje u segmentu, sa  Cd vrednošću od svega 0.32.
Vozilo poseduje i novu funkciju „Carwash“, koja omogućava vozilu da se pripremi za ulazak u automatsku perionicu jednim pritiskom na dugme.

Budući da predstavlja S-Klasu u kategoriji SUV vozila, novi GLS ispunjava potrebe svojih putnika, pogotovo onih u drugom redu sedišta. Ključne komforne funkcije ukratko:
• MBUX sistem za zabavu putnika na zadnjim sedištima: Dva 11.6-inčna  ekrana sa touchscreen-ovima za prikaz filmova, muzike i uživanje u internetu.
• Komforni paket plus nazad (Rear Comfort package Plus): Zasebni tableti za komandovanje svim MBUX komfornim i multimedijalnim funkcijama sa zadnjih sedišta
• Sedišta sa električnim podešavanjem su deo standardne opreme, kao i Easy-Entry funkcija za lak ulazak na sedišta u trećem redu
• Jednostavno obaranje i preklapanje zadnjih sedišta pritiskom na dugme
• Izbor između klupe sa tri sedišta u drugom redu ili dva individualna sedišta sa naslonima za ruke u drugom redu
• Dva puna sedišta u trećem redu (za osobe visine do 1,94 m)
• Grejanje sedišta i individualni USB portovi za treći red sedišta takođe
• Automatska kontrola klimatizacije sa 5 zona je opciono dostupna.

"Novi GLS je S-Klasa premijum SUV-a. On otelotvoruje luksuz, samopouzdanje i inteligenciju gotovo kao ni jedno drugo vozilo,", izjavio je Ola Källenius, član upravnog odbora Daimler AG odgovoran za korporativna istraživanja i razvoj i razvoj Mercedes-Benz Cars odeljenja.


"GLS kombinuje moderni luksuz sa karakterom off-roader vozila," izjavljuje Gorden Wagener, glavni dizajner u Daimler AG. "Moćni izuzetni detalji off-road dizajn idiom-a se kombinuju sa elegantnim podsećanjem na klasične luksuzne limuzine. Unutrašnjost predstavlja sintezu modernog, luksuznog asketizma, dokazano prepoznate SUV praktičnosti, i digitalne visoke tehnologije. Po našem mišljenju, GLS stoga našim strankama nudi najbolje od ovih svetova."
Počevši od 1997. godine, kada je M-Klasa uvedena na tržište, Mercedes-Benz je proizvodio SUV vozila u SAD-u, glavnom tržištu za ovu vrstu vozila na svetu. GL varijanta pune veličine koja je nudila prostor za do sedam putnika uvedena je na tržište 2006. godine. Tokom 2015. godine, facelift model je posebno naglasio luksuzni karakter velikog SUV vozila druge generacije i takođe je naglasio promenu svog imena modela u GLS. Povrh svega toga, GLS je lider u som segmentu – baš kao i S-Klasa limuzina.


Trenutno, Mercedes-Benz nudi sedam modela u svom SUV segmentu (GLA, GLC, GLC Coupé, GLE, GLE Coupé, GLS, G-Klasa). SUV vozila su glavni noseći stub u Mercedes-Benz portfoliju proizvoda, i u značajnoj meri doprinose rastu samog brenda. Do danas više od šest miliona stranaka širom sveta je kupilo Mercedes-Benz SUV vozilo.
Novi Mercedes-Benz GLS biće predstavljen javnosti po prvi put tokom Međunarodnog sajma automobila u New York-u (19. do 28. april 2019). U prodajnim salonima širom Evrope i SAD-a pojaviće se do kraja ove godine. GLS se proizvodi u fabrici u Tuscaloosa-i (Alabama/SAD).


Dizajn spoljašnjosti: snažan izgled
Moderni luksuz kako na putu tako i van njega: ovo predstavlja dizajn poruku novog GLS-a. Njegova estetika se zasniva na samopouzdanom izgledu koji stvaraju već njegove dimenzije (dužina 5207 mm, širina 1956 mm). Međuosovinsko rastojanje od 3135 mm, što je za 60 mm duže od prethodnika, čini vozilo korisno dužim i daje mu istovremeno harmonične proporcije, koje su naglašene smirenim elegantnim dizajnom bočnih strana vozila. GLE prati dizajn strategiju senzualne čistoće, i pokazuje je kroz individualne ivice i lajsne radije nego kroz obimno izvajane površine.
Prednji deo ostavlja utisak prisustva snage: ovo je osigurano uspravnom maskom hladnjaka u oktagonalnoj SUV interpretaciji, upadljivim, hromiranom zaštitom donjeg podstroja u prednjem braniku sa maskom hladnjaka sa proširenjima sa krajeva, kao i sa poklopcem motora sa dva snažna grebena. Ovaj upečatljiv dizajn je posebno naglašen upečatljivim dizajnom glavnih svetala kako po danu tako i po noći.  GLS poseduje MULTIBEAM LED glavna svetla kao deo standardne opreme, sa ukupno 112 LED izvora svetla po svetlu. Ove LED ćelije proizvode maksimalno dozvoljeni intenzitet svetla dozvoljen zakonom, što rezultuje da svetlost glavnog snopa pada na vrednost od 1 lux-a tek na razdaljini od 650 metara. Dnevna svetla sa tri LED segmenta naglašavaju status GLS-a kao S-Klase među SUV vozilima.


GLS ostavlja impozantan utisak i sa zadnje strane. Ovo je ostvareno posebno naglašenim jakim bokovima vozila koji se šire iz zadnjih vrata ka zadnjoj svetlosnoj grupi i koji mu omogućavaju da ostavi moćan utisak na putu. Zadnja svetlosna grupa dizajnirana iz dva dela i zasnovana na LED tehnologiji, koja sa svojim vrhunskim trodimenzionalnim izgledom prenosi dubinu i čvrstoću. Reflektori su pomereni naniže, čime je ostvaren ravniji izgled zadnje svetlosne grupe. Zaokruženi su uskom, kontinuiranom hromiranom lajsnom. Zadnji deo je upadljivo zaobljen sa hromiranom zaštitom podvozja.

Datum objave: 18/04/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook