Naslovna > Automobili > Kia > XCeed > Sve o novom Xceed modelu

Kia

Sve o novom Xceed modelu

Kia XCeed je novi urbani crossover iz Kije, koji kombinira praktičnost sportskog terenca sa sportskim karakterom i upravljivošću hatchbacka. Novi crossover, koji je sportska alternativa tradicionalnim sportskim terencima, nudi uporediv nivo prostranosti, namijenjene putnicima i prtljagu...

Kia XCeed svojom upravljivošću, udobnošću i predvidljivom vožnjom zabavlja vozače, dok istovremeno zbog višeg položaja sjedenja omogućava bolji pregled događanja na cesti od običnih hatchbackova.
Jedan od tehnološki najnaprednijih modela u razredu XCeedova napredna sigurnost, povezivost i infotainment čine ga jednim od tehnološki najnaprednijih predstavnika u razredu crossovera. Novi model iz porodice Ceed donosi snažne turbo motore, koji se mogu pohvaliti svojom učinkovitošću.


Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Kia XCeed namijenjen je rastućem razredu vozila, koja nude više emocija i dinamičnosti od sportskih terenaca, kako po pitanju izgleda vozila tako i po pitanju načina vožnje. Ujedno se te stranke ne žele odreći praktičnosti koju pružaju veća vozila. Naš novi crossover s prepoznatljivim i modernim dizajnom, uvijenim oko prostrane, svestrane karoserije zadovoljava te potrebe. Kia Xceed, koji spaja najbolje iz svijeta hatchbackova i sportskih terenaca, nudi evropskim kupcima nešto osvježavajuće i drugačije.”
Herrera je još dodao: “Ovaj najnoviji adut iz Kijine ponude vozi porodicu Ceed u novom, odvažnom pravcu koji pokazuje opseg Kijine mašte i ambicija u razredu kompaktnih porodičnih vozila. Razred C je drugi najveći razred na evropskom tržištu automobila, koji će zahvaljujući širenju ponude izvedbi karoserije dobiti na značaju u dolazećim godinama. Ceedova bogatija ponuda sada kupcima nudi više izbora od bilo kojeg konkurenta u ovom razredu.”
Proizvodnja urbanog crossovera Kia XCeed odvija se u Kijinoj evropskoj fabrici u slovačkom gradu Žilina, gdje proizvode i 5-vratnog Ceeda, karavanski Ceed Sportswagon i shooting brake ProCeed. Prodaja najnovijeg člana porodice Ceed u Evropi kreće na jesen, a kao i ostale Kije i XCeed će kupcima standardno pružati Kijinu revolucionarnu 7-godišnju garanciju, koja važi do 150.000 pređenih kilometara (prve tri godine bez ograničenja kilometraže).


Prostranost
Kabina i prtljažni prostor sportskog terenca u sportskijoj, kompaktnijoj karoseriji
Kia XCeed je dizajniran s ciljem pružanja prostora u kabini i prtljažniku kakve viđamo u sportskim terencima – u više sportskom stilu, ali s kompaktnijim dizajnom. Pozicioniran između 5-vratnog Ceeda i Sportaga, XCeed još uvijek pruža sličnu prostranost u unutrašnjosti i prtljažniku kao najprodavaniji sportski terenci u Evropi.
Emilio Herrera, izvršni direktor Kia Motors Europe, rekao je: “Sportski dizajn i ponašanje novog crossovera Kia XCeed čine ga privlačnijim od većine sportskih terenaca. To pruža bez odricanja svestranosti, jer svojom inteligentnom konstrukcijom daje impresivno velik prostor u putničkoj kabini i prtljažniku.” Dužinom od 4.395 mm je Kia XCeed 85 milimetara duži od 5-vratnog Ceeda i 90 milimetara kraći od Sportaga. Njegova maksimalna visina krova je 1.490 mm, što znači da je 43 mm viši od Ceeda i 155 mm niži od Sportaga, što vozačima omogućava niži centar gravitacije od višeg srodnika i nešto viši položaj od običnog Ceeda.


Tehnologija
Sigurnost, povezivost i infotainment – XCeed je jedan od tehnološki najnaprednijih modela u svojem razreduXceedov izbor naprednih tehnologija s područja sigurnosti, povezivosti i infotainmenta čine ga jednim od tehnološki najopremljenijih predstavnika u svojem razredu. Raspoloživa pomagala stvorena su kako bi nudila sigurniju i manje stresnu vožnju i pružali lagodnije upravljanje. Kia XCeed je jedan od prvih modela u Evropi, koji nudi Kijin inovativni telematski sistem UVO Connect, koji će odvesti vožnju u digitalnu eru. UVO Connect povezuje vozača sa svijetom oko njega pružanjem važnih informacija preko touchscreen ekrana u kabini i vozačevog pametnog telefona. Telematika donosi usluge uživo (Kia Live) na opcijskom 10,25-inčnom TFT LCD širokom ekranu, sistem koristi svoju eSIM karticu za prenos i osvježavanje podataka uživo tokom vožnje. To uključuje prometne informacije uživo, vremensku prognozu, zanimljiva mjesta (POI), kao i detalje o parkiranju na ulici i na uređenim parkiralištima (uključujući i cijenu, lokaciju i raspoloživost). Drugi dio sistema UVO Connect su dijagnostični podaci o vozilu i predviđenim vožnjama, što vozačima omogućava slanje rute vozilu prije početka putovanja i omogućava provjeravanje lokacije vozila u svakom trenutku.


Sportska upravljivost i udobna vožnja
Cilj Kijine evropske razvojne ekipa bio je unaprijediti ovjes i upravljivost novog Xceeda kako bi pružao zrelu vožnju i predvidljivu upravljivost u svim uslovima vožnje. Novo vozilo su tokom razvojnog procesa povrgnuli različitim voznim površinama više nego ijedan drugi model Kije, razvijen u Evropi. Prototipove su testirali u svim vremenskim okolnostima, na alpskim prevojima i autocestama, u živahnih gradskim središtima i uskim seoskim cestama. Nakon testiranja obavljenih u Njemačkoj, Španiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama je novi Kijin crossover pravi Evropljanin. Novi Kia XCeed će vozačima pružati jedinstven karakter po pitanju vožnje i upravljivosti, s ovjesom i njegovim sastavnim dijelovima koje nećemo naći kod nijedne druge varijante Ceeda. Uprkos tome da je niži od tipičnih porodičnih sportskih terenaca XCeed će biti zabavniji u vožnji, zahvaljujući drugačijem ovjesu, kompaktnijim vanjskim dimenzijama, nižem centru gravitacije i nižoj masi vozila.


Motori
Pokreću ga motori s turbo punjačem – uskoro i plug-in hibrid
Kia XCeed pokreću živahni turbo motori koji kupcima nude dosta izbora koji će zadovoljiti različite želje i potrebe vozača. Raspoloživa su tri turbo motora (T-GDi). Trocilindrični 1.0 T-GDi proizvodi 120 KS i 172 Nm okretnog momenta, dok četverocilindrični 1.4 T-GDi proizvodi 140 KS i ima okretni moment od 242 Nm. Najsnažniji motor u Xceedovoj ponudi je 1,6-litarski T-GDi motor koji inače možemo naći samo u izvedbama Ceed GT i ProCeed GT. Sa maksimalnom snagom od 204 KS i okretnim momentom od 265 Nm ovaj mišićavi 1.6 T-GDi odlično se slaže s performansama vozila u različitim uslovima vožnje. Kia XCeed je raspoloživ i sa dva motora Smartstream. Radi se o najčistijem dizelskom motoru koji je Kia ikada napravila, a ujedno je i najštedljiviji u ponudi ovog modela. 1,6-litarski motor Smartstream nuditi će se u dvije varijante – sa 115 KS i 136 KS. S izuzetkom 1.0 T-GDI svi motori mogu snagu prenositi na prednji par točkova preko 6-stepenog ručnog ili 7-stepenog automatskog mjenjača s dva kvačila. 1.0 motor dolazi samo s 6-stepenim ručnim mjenjačem. Sistem start/stop (ISG) dio je standardne opreme kod svih izvedbi opreme i motora.
Ekološki prihvatjiviji motori s niskim emisijama, kao npr. blagi hibrid (48V) i plug-in hibrid biće raspoloživi kod XCeeda i ostalih modela u Kijinoj gami početkom 2020. godine

Proizveden u Evropi, za Evropu
Proizvodnja novog Kia Xceeda kreće u avgustu u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, gdje već proizvode 3 varijante Ceeda (hatchback Ceed, Ceed Sportswagon i shooting brake ProCeed). Model, namijenjen isključivo Evropi, dolazi na tržište na jesen i besplatno nudi fabričku 7-godišnju garanciju (do 150.000 km – prve 3 godine bez ograničenja kilometraže).

 

Datum objave: 02/07/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook