Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Sve popularniji među evropskim vozačima

Električni automobili

Sve popularniji među evropskim vozačima

Stari kontinent bez iznenađenja najbrže hita ka elektrifikaciji automobila, tako iz godine u godinu broj prodanih vozila sa ovim pogonom nastavlja da raste...

Da su električni automobili sve popularniji i sve češći na ulicama Evrope poznato je svima. Ovaj trend prisutan je iz više razloga, prije svega proširena i unaprijeđena ponuda električnih vozila utiče na vozače prilikom izbora. Zatim veoma aktivna promocija ovog pogona od strane proizvođača ali i država, i same Evropske Unije, koje nude velike finansijske olakšice prilikom kupovine elektročnog automobila, značajno doprinosi skoku prodaje. Rezultat ovoga pokazala je analiza tržišta prodaje u Evropi tokom septembra ove godine, a podaci kažu da je u ovom periodu  isporučeno 221.500 električnih automobila što je više za 44% u odnosu na isti period prošle godine.

 

 

 

 

 

Ovi podaci još više dobijaju na značaju, kada se broj isporučenih električnih automobila u septembru uporedi sa brojem vozila sa dizel motorima, koji iznosi 167.000 što je za više od 50.000 manje i djeluje nevjerovatno. Nakon saznanja o ukupnom broju prodanih e-automobila, javnost je sada upoznata i sa spiskom najpopularnijih vozila sa ovim pogonskim sklopom, tokom najuspješnijeg mjeseca do sada. Prva dva mjesta, bez iznenađenja zauzimaju dva Teslina modela, Model 3, koji je ubjedljivo prvi sa 24,591. prodanim primjerkom, dok je iza njega Model Y, sa 8.926 zabilježenih novih registracija, na postolju se našao još ID.3, sa 8.302 prodana automobila. Francuski model Renault Zoe je upisao 6.580 prodaja, što je značajno slabiji rezultat nego u istom mesecu prošle godine. Prvu polovinu spiska kompletirala je Škoda Enyaq sa 5.942 prodana automobila, šesto mjesto zazela je Kia Niro uz 5.516. isporučenih vozila. Zatim ide električna verzija Fiata 500 koji je pronašao 4.758 novih vlasnika. Mali električni model Peugeot 208 sa 4.332 isporučena vozila zauzeo je osmo mjesto, dok je nova Dacia Spring. ostvarila ukupno 4.166 prodaja.

Datum objave: 26/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook