Naslovna > Teme > Svjetlo koje život znači
FOTO GALERIJA (5)

AMS RS

Svjetlo koje život znači

U nastojanju da poveća bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, a posebno traktorista, Auto-moto savez Republike Srpske je sa partnerima sproveo tradicionalnu preventivnu kampanju „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“…

U okviru republičke preventivne kampanje „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“ poljoprivrednicima i traktoristima je podijeljeno više od stotinu žutih rotacionih svjetla, svjetloodbojnih prsluka i preventivnih materijala. Ova akcija je sprovedena zajedničkim snagama Auto-moto saveza (AMS RS), Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske (RS), Auto-moto društva, uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić očekuje da će preventivna kampanja imati pozitivne efekte, jer počinje u vrijeme intenzivnih poljoprivrednih radova kad je više traktora u saobraćaju.

 

 


„Akcenat je stavljen na poboljšanje uočljivosti traktora, što je i zakonska obaveza, ali se traktoristima skreće pažnja i na druge segmente prilikom uključivanja u saobraćaj, kao što je obaveza pranja vozila nakon izlaska iz njiva na puteve“, pojasnio je Neđo Trninić. On je dodao da tri nadležna ministarstva tokom godine kontinuirano sprovode mnoštvo aktivnosti čiji cilj je povećanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju. Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić je kazao da kampanja ima simboličan naziv. „Poznato je da je naš narod poznat kao dobar domaćin, drži do poštenja i obraza, zato i naziv „Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom“, da se naš domaćin ponaša odgovorno i prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju“, izjavio je Babić. On je naveo da se u proteklih 15 godina, koliko traju preventivne akcije, smanjuje broj stradalih u Republici Srpskoj.

 


„Mislim da Republika Srpska uspijeva u svojoj namjeri da upravlja saobraćajnim nezgodama, a ne da ih prepusti stihiji“, kazao je Ranko Babić i dodao da je 2016. godine u saobraćajnim nezgodama stradalo 130 lica, što je još uvijek daleko ispod evropskog i prosjeka razvijenih zemalja svijeta. Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović primijetio je da se nijedan traktor na putu, a posebno noću, ne bi smio kretati bez žutog rotacionog svjetla.  „Podaci pokazuju da se najveći broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori dešava tokom noći, a najčešće saobraćajna nezgoda je udar u zadnji lijevi dio priključnog vozila ili zadnji lijevi dio traktora, jer vozač kasno uoči traktor ukoliko nije osvijetljen ili nema signalizaciju“, rekao je Milija Radović i dodao da su prošle godine u Srpskoj stradala tri vozača traktora, a u 2015. godini njih pet.


 

Datum objave: 15/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook