Naslovna > Teme > Svjetska premijera modela Aurus, Lade Vision i Arkane
FOTO GALERIJA (8)

Ekskluzivno iz Moskve

Svjetska premijera modela Aurus, Lade Vision i Arkane

Smotra vozila u Moskvi počela je 30. avgusta gdje će do 9. septembra biti predstavljeni brojni novi modela kako za rusko tako i za druga svjetska tržišta...

Na sajmu automobila koji se trenutno održava u Moskvi predstavljeno je više noviteta među kojima je ruski model premium klase pod imenom Aurus, zatim konceptni model Lade 4X4 Vision,  Lada XRAY Cross, te Renaultov SUV C segmenta pod nazivom Arkana. Naša ekipa u posjeti je ovom svjetskom sajmu odakle vam donosimo ekskluzivne fotografije i informacije. Sedan i limuzina koji nose naziv Aurus Senat predstavljeni su prvog dana moskovskog sajma automobila za predstavnike medija dok će šira javnost sa ovim novitetom biti upoznata danas, 31. avgusta. Model Aurus Senat  je skraćena verzija modela u kojem se zvanično vozi predsjednik Rusije Vladimir Putin. Luksuzni automobil čija je unutrašnjost obložena najkvalitetnijim materijalima pokreće kombinacija 4,4-litarskog V8 biturbo motora i elektromotora, a ruskim kupcima biće dostupan od januara naredne godine. Pomenuta hibridna pogonska grupa proizvodi više od 600 ks koje se na obje osovine distribuišu posredstvom 9-stepenog automatskog mjenjača. Druga pogonska opcija je snažniji V12 agregat radne zapremine 6,6 litara koji razvija čak 848 ks (632 kW), što je daleko više od ukupne izlazne snage modela Phantom koji razvija 563 ks. U Aurisu računaju da će Senat u prvoj godini prodaje u Rusiji pronaći put do 150 kupaca, a planiranim plasmanom na nekoliko drugih tržišta godišnja proizvodnja trebala bi iznositi blizu 10.000 primjeraka. Auris će svoj luksuzni automobil, koji izgledom karoserije neodoljivo podsjeća na Rolls-Royceov model Ghost, za potrebe različitih službi ruske države ponuditi i u kombinaciji s blindiranom karoserijom, ali se Senat u takvoj verziji neće nuditi kupcima civilima. Cijena ovog novitet još uvijek nije objavljena. Specijalne verzije predstavljenih automobila, zajedno s minibusom "Arsenal", već se koriste u Garaži s posebnom namjenom u Kremlju za prevoz predsjednika Rusije Vladimira Putina. Šef ruske države prvi put je limuzinu koristio ove godine prilikom inauguracije, kada se u njoj dovezao na svečanu ceremoniju iz svog radnog kabineta. Ovaj automobil dio je projekta “Kortež”.

 

 

Osim Senata znatiželjne poglede privukao je i Ladin model 4X4 Vision. Prema svemu sudeći ovo je najava sljedeće generacije modela Niva. S obzirom da je AvtoVAZ dio Grupe Renault ne čudi da ova studija pomalo podsjeća na Daciu Duster. Lada 4x4 Vision može se pohvaliti vrlo atraktivnim i robusnim dizajnom, podignutim podom, kratkim prevjesima, dodatnom zaštitom podvozja te vrlo interesantinom unutrašnjosti koja ima bogatu opremu uključujući digitalnu instrumentnu ploču, ambijentalnu rasvjetu, panoramski krov, automatski mjenjač i slično. Prema navodima proizvođača ovaj se koncept temelji na posebnoj platformi te je dužine 4,2 m, što je čini 10 cm kraćim od Dustera. Što se tiče motorizacija za sada nema informacija, ali se očekuje da je svakako opremljena pogonom na sva četiri točka. Međutim, još nije poznato hoće li ova studija zaista biti najava za novu Nivu, ali AvtoVAZ je još početkom prošle godine potvrdio kako se sprema povratak ovog automobila, a 4x4 Vision bi bila prava najava za Nivu 21. vijeka. Posljednji izvještaji su upućivali na to da se prema ranijim očekivanjima nova Niva ne bi trebala temeljiti na Dusteru, ali pouzdanih informacija o tome za sada još nema.

 

 

Pored ove tu je još jedna Lada i to Cross verzija modela XRAY. Kada je u Moskvi podignut zastor s Lade XRAY Cross, ispostavilo se da je automobil identičan konceptnim verzijama. To znači da se Cross od obične Lade XRAY razlikuje po upadljivim prednjim branicima, crnim pragovima i oblogama oko otvora točkova, zadnjem braniku, krovnim nosačima i tzv "ajkula" anteni. Klirens, odstojanje od tla, povećano je na 215 mm, straga su ugrađene disk kočnice, a veliki 17-inčni točkovi naglašavaju off-road karakter automobila. Ukrasni dodaci povećali su dimenzije: Dužina je narasla za 6 mm (na 4171 mm), širina za 46 mm (1810 mm), visina za 75 mm (na 1645 mm). Enterijer koristi narandžaste ili crne umetke od plastike i eko kože. Takođe, narandžasta boja se koristi u dizajnu instrument table.  Sjedišta su dobila bolju bočnu podršku i grijanje, a na centralnom naslonu za ruke nalazi se 12-voltna utičnica i USB priključak za punjenje mobitela. Najzanimljiviji detalj na Ladi XRAY Cross je LADA Ride Select, sistem koji pruža izbor nekog od pet režima vožnje. Ovaj sistem predstavlja zamjenu za pogon 4x4 a čine ga: ESC On osnovni režim, uključen standardni sistem elektronske stabilnosti, aktivira se nakon pokretanja motora, Sport agresivniji način vožnje, manji utjecaj ESC-a, Snijeg-blato povećanja osjetljivost elektronskog diferencijala, bolje kočenje na prljavim cestama i snijegu, Šljunak najposjetljiviji elektronski diferencijal i algoritam rada ABS-a, automatski se deaktivira kada se dostigne 54 km/h, ESC Off isključeni elektronski sistemi osim ABS-a. Kao što je ranije najavljeno, Ladu XRAY Cross pokreće 1,8 litarski benzinac koji razvija122 ks preko 5-stepenog manuelnog mjenjača.

 

 

I tu je svakako još Renaultov prvi SUV C segmenta koji nosi naziv Arkana. Radi se o vozilu prvenstveno namijenjenom ruskom tržištu, gdje će stići naredne godine, a s vremenom će stići i na većinu ostalih svjetskih tržišta na kojima je ova kompanija prisutna. Iako se u početku pretpostavljalo da će vozilo stići u Evropu međutim prema posljednjim izvještajima to se vjerovatno neće dogoditi. Svejedno recimo kako je u Moskvi predstavljena pretprodukcijska verzija ovog automobila, ali potvrđeno je da se konačna produkcijska verzija neće značajnije razlikovati od one konačne. Pored ova dva modela Lade predstavljena su još Lada Granta i Vesta. U Renaultu ističu da će ovaj automobil svojim kupcima ponuditi "eleganciju limuzine i čvrstinu SUV-a", a kada uskoro stigne na tržište Renault bi mogao biti jedan od prvih mainstream proizvođača s coupe-SUV-om u svojoj ponudi. Iz profila ovaj novitet više izgleda kao limuzina podignutog poda nego kao crossover, a vanjskim dizajnom dominiraju renaultova svjetla i rešetka motora, široki lukovi blatobrana, 19-inčni naplatci, panoramski krov, razni ukrasni elementi i još toga. O unutrašnjosti i tehničkim karakteristikama trenutno nema informacija, ali Arkana će se temeljiti na modelu Kaptur i proizvoditi u istoj renaultovoj ruskoj tvornici pa je za očekivati kako će većinu komponenti dijeliti s njim. Sajam automobila u Moskvi traje do 9. septembra do kada će biti predstavljeno još noviteta.

 

Datum objave: 31/08/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook