Naslovna > Automobili > Toyota > bZ4X > Svjetska premijera novog električnog koncepta

Toyota bZ4X

Svjetska premijera novog električnog koncepta

Japanski proizvođač danas predstavlja konceptnu verziju nadolazećeg modela bZ4X na salonu automobila u Šangaju, koja predstavlja prvo u nizu električnih vozila sa baterijom i nula emisija ...

Toyota bZ4X Concept, SUV srednje veličine s pogonom na sve točkove posljednja je novost iz kuhinje japanskog proizvođača. BZ je skraćenica za ‘Beyond Zero’, što naglašava Toyotinu predanost postizanju nultog iznosa emisija CO2 i karbonske neutralnosti, kao i nove koristi za okolinu, pojedince i društvo u cjelini. Novi koncept bZ4X Toyota je razvila u partnerstvu sa Subaruom oslanjajući se na specifične vještine i iskustvo svake kompanije. Očekuje se da će prodaja serijske verzije započeti oko sredine 2022. godine, a glavni inženjer Koji Toyoshima povodom premijere je izjavio: „Naš ciljani kupac je neko ko pridaje važnost vremenu provedenom sa porodicom i prijateljima. Kada žele uživati u takvim vremenima, Toyota bZ4X Concept može im poslužiti kao središte za okupljanje. "

 

 


Vanjski dizajn Toyotinog bZ4X koncepta predviđa velika očekivanja ljudi od iskustva vožnje električnim vozilom. Oblik vozila naglašava dinamičnost i korisnost, SUV ima karakterističan visoki položaj za vožnju i čvrst stav na cesti. Karoseriju čine skladne površine, u kombinaciji s preciznim i visokotehnološkim stilom. Prednji dio automobila, koji je trenutna tačka prepoznavanja za svako vozilo, oslobađa se poznate maske i umjesto toga sadrži raspored senzora, svjetla i aero elemenata u prepoznatljivom obliku "čekića", stvarajući novi stav i prisutnost na cesti. Toyota bZ4X Concept izgrađen je na novoj modularnoj platformi e-TNGA, razvijenoj posebno za električna vozila. Dugi međuosovinski razmak i kratki prevjesi pomažu u stvaranju prostrane i otvorene kabine. Prednja kabina dizajnirana je oko "pogonskog modula" koji vozaču daje osjećaj direktne povezanosti sa cestom i važnim informacijama. Nisko postavljena instrument tabla otvara panoramsku vidljivost i naglašava osjećaj prostora. Kontrole su grupisane oko centralne konzole, dizajnirane za lako prepoznavanje i upravljanje. Digitalni ekran instrumenata vozača postavljen je iznad upravljača, tako da je za registraciju podataka potrebno samo minimalno kretanje oka.

 


Razvojni program se bazira na više od 20 godina iskustva u elektrifikaciji vozila, kvaliteti, trajnosti i pouzdanosti. To je osiguralo da električni pogonski sklop, motor, upravljačka jedinica i sistem upravljanja baterijama pružaju visoku eikasnost i vrlo konkurentan domet vožnje. Ekološki profil automobila dodatno je ojačan ugrađenim solarnim sisitemom za punjenje, koji povećava udaljenost koju se može preći. Zahvaljujući iskustvu Toyote u razvoju tehnologije baterija za hibridne električne i priključne hibridne električne modele, veća, snažnija baterija potrebna za Toyota bZ4X Concept stvorena je za pouzdane, trajne performanse, održavajući vozni domet automobila. Sistem pogona na sve točkove, isporučen električnim motorima na prednjoj i zadnjoj osovini, razvijen je zajedno sa Subaruom. Toyota bZ4X Concept će biti dostupan s prvom na svijetu verzijom „Steer-by-Wire“ u jednom modelu masovne proizvodnje. Ova tehnologija daje vozaču veću kontrolu i precizniji odziv u skladu s brzinom vozila i uglom upravljanja. „Steer-by-wire“takođe odstupa od tradicionalnog kružnog upravljača, mijenjajući ga upravljačem jedinstvenog oblika koji eliminiše potrebu da vozač pomiče ruke oko kola upravljača dok skreće, dodajući na kvalitetu  i preciznosti u vožnji.

 


Nova koncept Toyota bZ4X najnoviji je korak na Toyotinom putu za postizanje nula emisija koje je započelo prije više od 20 godina lansiranjem originalnog Priusa, a do 2025. godine Toyota će globalno ponuditi više od 70 elektrifikovanih vozila u svom portfoliju, uključujući najmanje 15 električnih vozila na baterije.

Datum objave: 19/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook