Naslovna > Automobili > Ford > Focus > Svjetska premijera novog Focusa
FOTO GALERIJA (57)

Ford Focus 2019

Svjetska premijera novog Focusa

Kompanija Ford je zvanično objavila fotografije i tehničke karakteristike četvrte generacije modela Focus za 2019. godinu.

Ford je zvanično predstavio četvrtu generaciju svog bestseler modela Focus u luksuznoj varijanti Vignale, sportskim paketom ST-Line a predstavljena je i crossover varijanta Active po prvi put na ovom modelu. Pored klasičnog hečbeka, predstavljen je i Focus u karavanskoj verziji. Predstavljeni Focus četvrte generacije pored novog dizajna karoserije i enterijera, opremljen je i najnovijom tehnologijom. Ovaj model je baziran na novoj Fordovoj C2 platformi, zahvaljujući kojoj je povećan prostor u kabini, povećana bezbjednost putnika kao i aerodinamičke karakteristike koje su uticale na smanjenu potrošnju goriva. Međuosovinski razmak je veći 5,3 cm u odnosu na prethodnu generaciju, a prepusti karoserije preko prednje i zadnje osovine su smanjeni. Prema riječima Fordovih dizajnera otpornost na uvijanje karoserije na novom modelu je smanjena za 20% u odnosu na prethodnu generaciju, i da su u nekim varijantama ukupna masa smanjena za 88 kg što je uz aeroodinamička poboljšanja smanjilo potrošnju goriva i emisiju izduvnih gasova za 10%.

 

 


Novi Ford Focus je opremljen najsavremenijom tehnologijom i sistemima asistencije vozaču u cilju povećanja bezbjednosti u vožnji. Pored “stop/go” funkcije, tu se nalazi i sistem prepoznavanja saobraćajnih znakova za ograničenje brzine kao i održavanje automobila tokom vožnje u saobraćajnocj traci, parking asistencija i upozorenje na pješake i bicikliste na putu.  Tu se takođe nalazi i sistem detekcije automobila u mrtvom uglu, upozorenje na nailazak vozila sa strane, zadnja kamera i sistem automatskog kočenja prilikom sudara i upozorenje na vožnju u pogrešnom smjeru jednosmjerne ulice. Unaprijeđeni sistem adaptacije prednjih svjetlosnih grupa je u stanju da prilagodi svjetlosni snop prilikom ulaska automobila u oštri zavoj, raskrsnicu ili kružni tok a u prilagođavanju mu pomaže prednja kamera dometa 65 m. U unutrašnjosti novog Focusa centralnu poziciju na instrument tabli zauzima novi infotaiment sistem na displeju od osam inča uparen sa Fordovim Sync 3 sistemom, Android Auto i Apple CarPlay opcijama povezivanja sa pametnim telefonima kao i bežičnim punjačem. Vozač može da upravlja brojnim funkcijama kao što su audio sistem, klima uređaj i navigacija uz pomoć glasovnih komandi, a tu je premium B&O audio sistem sa deset zvučnika ukupne jačine 675W.

 


Fokus četvrte genetracije nudi dva benzinska pogonska agregata, slabiji jednolitarski EcoBoost jačine 85, 100 i 125 KS i jači 1,5-litarski EcoBoost od 150 i 182 KS koji su dostupni u Vignale i ST-Line varijantama. U ponudi dizel agregata se nalaze 1,5-litarski jačine 95 i 120 KS sa 300 Nm obrtnog momenta i dvolitarski jačine 150 KS i 370 Nm obrtnog momenta. Svi pogonski agregati će dolaziti upareni sa šestobrzinskim manuelnim ili opcionalno sa osmostepenim automatskim mjenjačem, a u pojedinim verzijama će biti opcionalno dostupna tehnologija deaktivacije jednog cilindra tokom vožnje u cilju uštede goriva i smanjenja emisije izduvnih gasova. Ford Focus biće doatupan kupcima na evropskom tržištu od jeseni ove godine, a prema informacijama početna cijena bi se trebala biti oko 20,500 eura.

 

Datum objave: 11/04/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook