Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Svjetski automobil godine stigao u BiH

Ioniq 5

Svjetski automobil godine stigao u BiH

IONIQ 5 je dostupan s nizom električnih motora kako bi zadovoljio potrebe svakog kupca. Na vrhu ponude električnih motora nalazi se opcija s pogonom na sve točkove (AWD) uparena s baterijom od 72,6 kWh, ima snagu od 225 kW i 605 Nm obrtnog momenta. Ova električna konfiguracija motora može ići od 0 km/h do 100 km/h za 5,2 sekunde.

Nakon više od deset nagrada za najbolji automobil godine u Europi, te devet nagrada kao  automobil godine u Njemačkoj, Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama, kao kruna svega IONIQ 5 je proglašen za svjetski automobil godine, električni automobil godine i za najbolje dizajnirani auto u svijetu. Nakon svih nabrojanih nagrada i priznanja IONIQ 5 je konačno stigao na BiH tržište.

 

 

 

 

IONIQ 5 je izgrađen na globalnoj električnoj modularnoj platformi (E-GMP), zahvaljujući kojoj vozilo ima jedinstvene proporcije na produženom međuosovinskom rastojanju. Uz E-GMP, IONIQ 5 nudi inovativan dizajn enterijera s ekološki prihvatljivim materijalima, snažne performanse u kombinaciji s ultra brzim punjenjem i funkcijom Vehicle-to-Load (V2L), kao i napredne karakterstike povezivanja i pomoći vozaču koje nude vrhunsko iskustvo u automobilu, istovremeno osiguravajući sigurnost.

 


  
Jedinstveni školjkasti poklopac obuhvata cijelu širinu automobila, te tako smanjuje praznine na površinama za čisti visokotehnološki izgled. Jedinstveni dizajn IONIQ-a 5 karakterizuje profil inspiriran Ponyjem s međuosovinskim razmakom od 3000 mm. Prednji branik definisan je privlačnim V-oblikom koji uključuje prepoznatljiva dnevna svjetla (DRL) koja daju jedinstevni svjetlosni potpis ovom vozilu. Svjetla nalik pikselima takođe se pojavljuju na zadnjem dijelu vozila. Automatske brave na vratima pružaju izgled čiste površine i pružaju poboljšanu aerodinamičku efikasnost. Aerodinamični optimizovani točkovi dodatno odražavaju temu dizajna „Parametric Pixel“ i u ponudi su sa alu naplacima od 20 inča, koji su najveći ikad ugrađeni u Hyundai EV. 

 

 

Kada je BiH tržište u pitanju u ponudi će se naći tri paketa opreme, Premium, Prestige i Luxury, a početna cijena ovog vozila je 82.990 KM sa PDV.

Datum objave: 11/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook