Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Svjetski automobil godine, svjetski električni automobil i svjetski najbolje dizajnirani automobil

Hyundai IONIQ 6

Svjetski automobil godine, svjetski električni automobil i svjetski najbolje dizajnirani automobil

Elektrifikovani streamliner je drugi uzastopni Hyundai IONIQ model koji je osvojio tri glavne svjetske automobilske nagrade nakon trostruke pobjede IONIQ-a 5 2022...

IONIQ 6 elektrifikovani streamliner Hyundai Motor kompanije osvojio je prestižne nagrade:  Svjetski automobil godine, Svjetsko električno vozilo i Svjetski najbolje dizajnirani automobil godine za 2022. godinu, pohvaljen od strane međunarodnog žirija zbog svoje jedinstvene aerodinamičnosti dizajna i izvanredanog električnog dometa. “World Car Awards” otkrio je rezultate na svečanosti održanoj na Međunarodnom sajmu automobila u New Yorku (NYIAS).

 


Žiri od 100 automobilskih novinara iz 32 zemlje odabrao je IONIQ 6 među tri najbolja, a svi finalisti su predstavljeni u 2022. godini. Ovo je Hyundaijevo drugo uzastopno trostruko priznanje na dodjeli Svjetskog automobila godine. Prošle godine žiri je IONIQ 5 proglasio pobjednikom u istim kategorijama. “Oduševljeni smo što smo primili ovo prestižno priznanje dvije godine za redom, kojim se prepoznaju veliki talenat i neumoljivi napor svih u Hyundai Motor kompaniji da na tržištu predstave električno vozilo kao što je IONIQ 6,” rekao je Jaehoon Chang, predsjednik i izvršni direktor Hyundai Motor Company. 

 

 

 


IONIQ 6 je drugi model u Hyundaijevoj potpuno električnoj liniji brenda IONIQ. Koristi sve prednosti prilagođene električne globalne modularne platforme (E-GMP) kako bi ponudio 800-V, ultra-brzu mogućnost punjenja od 10 do 80 posto punjenja za samo 18 minuta i prostranu unutrašnjost. S ultraniskim koeficijentom otpora od samo 0,21, IONIQ 6 jedno je od najaerodinamičnijih i energetski najučinkovitijih električnih vozila na tržištu. Ostvareni domet prema WLTP s jednim punjenjem je 614 km. Standardni 2WD modelsa 18-inčnim gumama postiže potrošnju energije prema WLTP-u od 13,9 kWh/100 km.

 


Osim toga, IONIQ 6 osvojio je prestižne nagrade tokom proteklih nekoliko mjeseci jer je proglašen za "Limuzinu godine" na dodjeli nagrada GQ Car Awards 2023. i za "Novi automobil godine" koju je organizirao Le Guide de l'auto. Osim toga, dobio je ocjenu od pet zvjezdica za sigurnost i proglašen kao "Najbolji u klasi" u kategoriji "Veliki porodični automobil" od strane Euro NCAP-a. Ovogodišnja pobjeda marke IONIQ pomoći će da se podstaknu napori Hyundaia da ubrza svoju strategiju elektrifikacije i postane vodeći svjetski proizvođač električnih vozila. Hyundai Motor planira predstaviti 17 novih BEV modela do 2030. godine, uključujući modele luksuzne marke Genesis, a cilj mu je povećati godišnju globalnu prodaju BEV-a na 1,87 miliona jedinica do 2030. godine.

Datum objave: 06/04/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook