Naslovna > Automobili > Hyundai > Tucson > Teaser fotografije uoči premijere

Hyundai Tucson

Teaser fotografije uoči premijere

Hyundai je objavio slike svog novog SUV modela Tucson uoči najavljenog predstavljanja zakazanog za 15. septembar...

Redizajnirani SUV srednje veličine korejskog automobilskog brenda će biti obuhvaćen obimnim kozmetičkim zahvatima unutrašnjosti i spoljašnjosti, a dobiće i nove pogonske jedinice uključujući i PHEV tehnologiju po prvi put. Četvrta generacija Tucsona će se na tržištu „boriti“ sa konkurencijom u SUV C-segmentu, gdje će ga čekati modeli Mazda CX-5, Toyota RAV4, Seat Ateca kao i novi Nissan Quashqai koji je ujedino i osnivač ove klase.

 

 

Na objavljenim teaser fotografijama može se vidjeti potpuno redizajnirani prednji kraj vozila, koji je oblikovan po ugledu na hidro-električni model NEXO. Ove izmjene uključuju novi prednji branik, rešetku hladnjaka, nova LED svjetla, krila i poklopac motora. Hyundaijevi dizajneri su takođe posvetili pažnju i zadnjem kraju vozila, gdje se mogu vidjeti nove svjetlosne grupe i novi oblik vrata prtljažnika. Krovni nosači sa aktuelnog modela će se prenijeti i na novi Tucson, dok će se u ponudi naći nova paleta aluminijumskih naplataka.

 

Što se tiče izmjena enterijera, u kabini sada dominira veliki „plutajući“ infotainment sistem, a kao i nedavno predstavljeni Santa Fe, novi Tucson će posjedovati digitalnu instrument tablu. Prema riječima proizvođača nova kabina će ostavljati utisak „lakoće i uglađenosti“.

 

 

Nova generacija Tucsona bi se trebala bazirati na modifikovanoj verziji aktuelne platforme vozila, što znači sa će se postojeće konvencionalne i MHEV pogonske jedinice prenijeti na novi model, naravno uz određena unapređenja i poboljšanja. Aktuelni model je dostupan sa 1,6-litarskim četvorocilindarskim GDi benznskim agregatom, koji dijeli identičan blok motora i tačke ugradnje sa 1,6-litarskom PHEV jedinicom koja se nalazi u modelu IONIQ.

 

Zbog toga će novi Tucson vjerovatno koristiti modifikovanu verziju IONIQ-ovog pogonskog sklopa od 141 KS sa elektromotorom od 44,5 kW i litijum-jonskom baterijom jačine 8,9 kWh. Kao i u modelu IONIQ sistem će pogon na prednje točkove prenositi snagu putem šestostepenog mjenjača dvostrukog sistema kvačila.

 

 

Za više detalja ipak treba sačekati zvaničnu prezentaciju zakazanu za 15. septembar...

Datum objave: 04/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook