Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Teaser otkriva elegantan profil

Mercedes-Benz EQS

Teaser otkriva elegantan profil

Nedugo nakon predstavljanja EQA modela, Mercedes žestoko nastavlja ofanzivu sa EQ serijom, a sljedeći u nizu novih modela biće luksuzni EQS sa coupeovskom linijom krova i mnogim drugim elegantnim detaljima...

Mercedes-Benz se približava svjetskoj premijeri prvog električnog automobila koji se razvija u potpunosti samostalno neovisno o drugim modelima. Da će debi uskoro stići potvrđuju sve učestaliji teaseri. Prije samo nekoliko dana Mercedes nam je dao uvid u unutrašnjost gdje debituje Hyperscreen, a sada je djelimično prikazao bočni profil EQS modela. Fantastični CLS prve generacije iz 2004. godine potvrđuje da Mercedes i te kako zna da ubrizga neke coupe elemente u liniju limuzine, što će biti implementirano i na novu električnu limuzinu. EQS sam po sebi nije sedan, već se tehnički radi o liftbacku jer posjeduje praktičniji zadnji otvor, dok će EQE koji dolazi ove godine imati tradicionalni poklopac prtljažnika.

 

 


Kvake na vratima ostaju u ravni karoserije, a ne predstavljaju samo dizajnersku ideju, već sadrže i neke funkcionalne svrhe kao što je optimizacija protoka vazduha za bolju aerodinamiku i poboljšanje efikasnosti. U istu svrhu kako bi bočni profil učinio što elegantnijim, Mercedes je retrovizore postavio malo niže na vrata, a ne na podnožje A stubova gdje se obično nalaze. Sve u svemu spoljni dizajn podsjeća na sjajni konceptni automobil predstavljen prije nekoliko godina. Riječ je o IAA konceptu, kojeg je Mercedes 2014. godine predstavio na sajmu automobila u Frankfurtu.

 

Generalni direktor Mercedesa Ola Kallenius izjavio je da će EQS igrati u sopstvenoj ligi bez konkurencije, dok će se EQE nadmetati sa protivnicima kao što su Tesla Model S, Audi E-Tron GT i Porsche Taycan. EQS predstavlja tek početak Mercedesovog juriša na električne automobile, jer će ubrzo zatim uslijediti SUV verzije EQS i EQE modela. Pored toga električni crossover EQB takođe bi trebalo da stigne ove godine sa kojim će Mercedes dopuniti portfolio električnih automobila.  

Datum objave: 04/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook