Naslovna > Tehnika > Tehnologija PHEV će prevladati nad hybridima

Toyota

Tehnologija PHEV će prevladati nad hybridima

Svjetski lider u proizvodnji vozila sa hybridnom tehnologijom, Toyota, previđa da će tehnologija PHEV ubrzo postati najpopularniji vidi ekološki podobnih vozila.

Predsjednik Toyota Motorsa, Takeshi Uchiyamada, istiće da će tehnologija PHEV koja podrazumijeva Plug-in hybridna vozila ubrzo nadmašiti prodaju standardnih hybrida kao što je model Prius. Najveća je mana običnih hybrida vrlo mala autonomija u EV modu – svega 2 kilometra.
Verzije sa Plug-in tehnologijom, odnosno mogućnošću za eksterno punjenje baterija preko utičnice, imaju autonomiju do 60 km što je većini sasvim dovoljno za svakodnevnu upotrebu. Samim tim ekonomičnost je puno izraženije jer je moguće potrebnu dionicu savladati bez startanja SUS motora.

 


Prema predviđanjima Uchiyamade očekuje se prodaja milion Plug-in hybrida u narednih 10 godina. To je dvostruko kraći period nego što je trebalo modelu Prius da postigne taj rezultat.
Prvobitni plan prodaje predviđa godišnju prodaju 60.000 jedinica PHEV Priusa ali početni podaci daju nadu za povećanje na 100.000 jedinica.
PHEV Prius evropskoj će publici biti predstavljen idućeg mjeseca u Ženevi kada počinje i komercijalizacija.

 

Datum objave: 16/02/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook