Naslovna > Automobili > Citroen > DS4 > Tehnologija postaje simbol elegancije

DS 4

Tehnologija postaje simbol elegancije

Marka DS Automobiles i dalje raste. Modelima DS 7 CROSSBACK, DS 3 CROSSBACK i DS 9 pridružit će se i četvrti model, DS 4, koji će uvesti novu generaciju avangardnih kreacija. DS 4 predstavlja nam se u središtu strateški važnog premijskog segmenta C s brojnim inovacijama i jedinstvenom siluetom koja će biti dostupna u tri verzije: DS 4, DS 4 CROSS i DS 4 PERFORMANCE LINE.

Kao profitabilna robna marka čiji tržišni udjeli rastu uprkos globalnoj zdravstvenoj krizi kojoj nikada do sada nismo bili svjedoci, DS Automobiles je odlučio dodatno ubrzati svoj razvoj sa modelom DS 4. Najnovije vozilo iz ponude premijum segmenta C, koje se odlikuje pouzdanim temeljima, priznatim majstorskim vještinama i stručno potkovanim znanjem iz oblasti električnog pogona, koje je jedinstveno na svijetu, igra na kartu elegancije i vrhunskog inženjeringa s kojom namjerava pridobiti nove sljedbenike.

 

 

 


„DS 4 smo dizajnirali u svrhu redefiniranja glavnih smjernica premijskog segmenta C. Namijenjen je kupcima koje privlače dvije karoserijske verzije: novi SUV kupei senzacionalnog oblika i klasične limuzine sa petoro vrata s kompaktnim dizajnom. Na svakom koraku njegovog idejnog dizajna naše odluke smo donosili u želji da postanemo privlačni u oba navedena automobilska segmenta“, kazala je Marion David, direktorica produkata DS Automobiles.
DS 4 nam se predstavlja s izuzetnim proporcijama. Uzorna širina 1,83 metra i veoma veliki točkovi sa 720 milimetara (najviše 20-inčne felge), kompaktna dužina 4,40 metra i umjerena visina krova 1,47 metara spadaju među zaista zadivljujuće dimenzije i vozilu daju impozantan stav.

„Prije nego što smo napravili prve poteze olovkom, dvije godine smo tijesno sarađivali sa našim inženjerima kako bismo stvorili tehničku konstrukcijsku platformu. Kada smo krenuli u kreativni postupak imali smo na raspolaganju izuzetno puno manevarskog prostora za razvoj novog koncepta. Oblik karoserije, koji je inače inspirisan konceptom DS AERO SPORT LOUNGE, jedinstven je u ovom automobilskom segmentu, jer se odlikuje sa do sada još neviđenim proporcijama. Karoserija je postavljena na veoma velike točkove, a njene linije su atletsko isklesane, veoma mišićave i kompaktne. Aerodinamična je, učinkovita i u isto vrijeme i harizmatična“, rekla je Thierry Metroz, direktor dizajniranja DS Automobiles.


Prednji dio krasi novo prepoznatljivo osvjetljenje. Profinjena elegantna prednja svjetla dostupna su sa sistemom DS MATRIX LED VISION. Pored svjetala nalaze se i dnevna u dva reda dioda LED na svakoj strani (ukupno 98 LED dioda). Motiv DS WINGS povezuje farove s ukrasnom maskom. Zavisno o izvedbi, podijeljena je na dva dijela, a krase je tematski motivi u obliku dijamanata rastuće veličine koji sežu od trodimenzionalne ukrasne maske. Iznad maske proteže se dugačak i okružujući poklopac motora koji ispunjava vozilo elanom i karoseriju čini još dinamičnijom. Iz profila mogu se uočiti tekuće i oštre linije. Upadajuće ručice na vratima pridružuju se isklesanim bočnim površinama. Odnos između debljine karoserije i točkova velikog promjera (među kojima je u ponudi i 20-inčni model s aerodinamičnim umetcima) zasniva se na konceptnom vozilu DS AERO SPORT LOUNGE i vozilu daje impozantan stav. Na zadnjem dijelu je krov razvučen i spušta se veoma nisko na snažno nagnuto zadnje staklo koje je dobilo emajliranu ugraviranu oznaku, što je svojevrsni spoljašnji simbol za priznato stručno znanje. Oblik karoserije nije dobio samo bogatiji stilski izgled, već je postao i aerodinamično učinkovitiji. Zadnji blatobrani otkrivaju nadasve atletske linije sa zaobljenim i naglašenim rubovima na karoseriji zbog čega dolazi još više do izražaja stub C kojeg krasi vrh u svjetlećoj crnoj boji s ugrađenim logotipom DS Automobiles. Na zadnjem dijelu nalazi se prepoznatljivo osvjetljenje nove generacije s progresivnim učinkom lasersko ugraviranih ljuski.


DS 4 se može iz jedne same siluete transformisati u više drugih. Kod vozila DS 4 svuda dominira elegancija zahvaljujući posebnom oblikovnom dizajnu odbojnika, prefinjenim dodacima od kromiranog materijala i kontrastnom crnom krovu koji daje vozilu atletski stav. DS 4 CROSS vizualno koketira sa siluetom SUV-a, jer donji dio odbojnika ima veoma posebnu završnu obradu, posebne zaštitne elemente i mat crnu boju. Cjelinu zaokružuju gornji okviri bočnih stakala u svjetlećoj crnoj boji, svjetleća crna rešetka ukrasne maske, prepoznatljive felge, nosači krovnog prtljažnika i krov u boji karoserije. Kod vozila DS 4 CROSS moguće je odabrati ekskluzivnu opciju koja spaja sistem Advanced Traction Control za poboljšanu pogonsku vuču sa načinima za pijesak, snijeg i blato te sistem za pomoć pri spuštanju po nizbrdici (Hill Assist Descent Control).


Dinamičnija izvedba DS 4 PERFORMANCE LINE odlikuje se završnom obradom spoljašnjosti u crnoj boji sa paketom Black (DS WINGS, ukrasna letvica između zadnjih svjetala, ukrasna maska i okviri bočnih stakala) i karakterističnim crnim felgama, a svemu tome pridružuje se i ekskluzivna unutrašnjost. Sve ovo je samo djelić ponude novog DS 4.

Datum objave: 30/03/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook